Тръмп поиска отлагане на изборите, избирателната комисия го отряза

Президентът се опасява от фалшификация на изборите, докато изостава в социологическите проучвания от Джо Байдън

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 July 2020 19:55 >
Тръмп поиска отлагане на изборите, избирателната комисия го отряза
Американският държавен глава Доналд Тръмп настоя за отлагане на президентските избори през ноември, заради коронавируса, макар датата да е залегнала в конституцията на страната. Според Тръмп, има риск от измами, свързани с епидемията от Covid-19.

"С гласуване по пощата, изборите през 2020 г. ще бъдат най-некоректните и най-измамните в историята", пише Тръмп в "Туитър" и добавя: "Отложете изборите, докато хората могат да гласуват нормално, при пълна сигурност".

Членът на Федералната избирателна комисия Елън Уайнтрауб отоговори, също в „Туитър“, че президентът няма правомощието да отложи насрочените за 3-ти ноември президентските избори.

"Нямате правомощието да преместите изборите. Нито трябва да бъдат преместени", написа тя и добави, че администрацията на Тръмп вместо това трябва да работи с Конгреса, за да помогне за осигуряването на средства за "правилното провеждане на безопасни и сигурни избори, които всички американци искат".

Междувременно беше съобщено, че брутният вътрешен продукт на САЩ е спаднал с рекордните 32,9 на сто - на годишна основа през второто тримесечие, на фона на пандемията от коронавирус. Така най-голямата световна икономика официално е в рецесия след две тримесечия понижение на БВП.

Тръмп, който изостава от Джо Байдън в проучвания на общественото мнение, преди това възнамеряваше да съсредоточи кандидат-президентската си кампания върху икономическите резултати.

Все още не е ясно дали Тръмп е сериозен, тъй като всеки един подобен ход ще изисква действия от страна на Конгреса, който единствен има правомощието да определя датата на изборите.

По принцип Доналд Тръмп поставя под съмнение легитимността на бюлетините, изпращани по пощата, които бяха използвани в много по-голяма степен на първични избори на фона на коронавирусната пандемия. Той също така направи необосновани твърдения, че гласуването ще бъде фалшифицирано и отказа да каже, дали ще приеме официалните резултати от изборите, ако той загуби.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ