Бил Гейтс: Смъртността от коронавируса ще намалява

Докато няма ваксина, няма да се върнем към нормалността, казва милиардерът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 July 2020 08:55 >
Бил Гейтс: Смъртността от коронавируса ще намалява
Източник: Shutterstock
Бил Гейтс
Милиардерът-филантроп Бил Гейтс заяви, че лекарствата за терапия на коронавируса могат сериозно да намалят смъртността тази година, но че ваксината ще е критична, за да се върне усещането за нормалност в обществото, съобщи CNBC.

Ще видите лечебния ефект по-бързо, отколкото предпазния, казва Гейтс в интервю за CNBC. Така че смятам, че има голяма вероятност за значително намаляване на смъртността до края на годината със съчетаването на двата елемента, допълва той.

Създателят на Microsoft и председател на борда на фондацията Бил и Мелинда Гейтс казва, че медикаментът ремдесивир е един от водещите в терапевтичните изследвания. Ремдесивир е антивирусен препарат на компанията Gilead Sciences, който е доказал, че намалява риска от смърт при тежко болни от Covid-19 с 62% спрямо стандартното лечение.

Гейтс казва, че учените изследват ефекта и на още два антивирусни препарата, които могат да бъдат вземани орално или интравенозно, както при тераппията с ремдисивир.

Фондацията Бил и Мелинда Гейтс обяви през февруари, че ще дарри $100 млн. за изследвания за ваксини и терапия срещу коронавируса в отговора на Световната здравна организация за набиране на $675 млн. за борба с разпространението на вируса. През юни фондацията обеща още $1,6 млрд. на обединението Gavi, организация, която има за цел детската имунизация в условията на глобална пандемия.

Но дори ако терапията помогне на болните, Гейтс е категоричен, че това няма да върне света към нормалността.

Докато не спреш разпространението и не се стигне до дъбги периоди без прием на пациенти в болницата, притеснението остава, казва милиардерът. Гейтс обръща внимание и на това обществото да се убеди да приеме ваксината, когято тя стане достъпна.

Няколко фармацевтични компании правят клинични тестове на техните потенциални ваксини, като очакванията са да получат одобрение от регулаторните власти преди края на 2020 г.

 

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ