Кабинетът ще похарчи още 1.8 млрд. лв. срещу кризата

Държавата няма да тегли заем, разчита на спестеното във фискалния резерв

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 July 2020 12:49 >
Кабинетът ще похарчи още 1.8 млрд. лв. срещу кризата

Нов пакет с мерки срещу кризата, който възлиза на 1.8 млрд. лв., обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет. От изказването му става ясно, че социалните мерки ще са в размер около 1.163 млрд. лв., а останалите 731 млн. ще са за такива, които стимулират икономиката.

За новите мерки стана ясно дни след като европейските лидери постигнаха сделка за общ отговор срещу коронакризата в допълнение към европейския бюджет за следващите седем години. Макар че парите ще започнат да пристигат в България едва в края на тази или през следващата година, управляващите явно вече са спокойни, че ако предприемат фискално разхлабване, то ще се компенсира в дългосрочен план с европейските грантове.

Начинът, по който бе огласен пакетът, показва стремеж на кабинета да успокои хората, които участват в антиправителствените протести. Ако България истински се нуждаеше от такъв или от пакет с друг тип мерки (което е много вероятно), редно бе кабинетът да го обяви, без значение дали Европа ще действа единно или всяка държава ще се оправя поотделно. Фактът, че пари се отпускат, само защото управляващите виждат чуждестранни грантове, но без подробни планове, показва желание за смекчаване на натрупаното недоволство.

Пример за това е обещаното намаление на ДДС за бирата и виното, за което не стана ясно дали ще важи само в заведенията, или и при покупки от магазините. Туристически услуги като случайните превози също ще се облагат с 9% ДДС, вместо с 20%.

Таксиметровите услуги няма да се облагат с патентн данък до края на годината. 

 


По 50 лева добавка към всяка пенсия в продължение на три месеца ще получат пенсионерите, без оглед на размера на пенсиите им.

Субсидия от 35 евро за всяко заето място в чартърните полети ще стимулира туризма. Освен това граждани от Северна Македония и Сърбия ще се допускат да почиват в България, само ако при отрицателен тест за коронавирус, направен до три дни преди да дойдат на границата.

Разходите за персонал в министерствата, чиито служители директно са ангажирани в борбата с коронавируса, ще се увеличат с 30%. 

 

"Повече от 38 000 души ще се възползват от мярката на стойност 8,0 млн. лв., представляваща помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID – 19", твърдят от Министерски съвет. Това означава, че хората, ще получат възможност да си финансират с държавна помощ до 210 лв. почивка в страната, но не е сигурно дали щесе възползват.


За момента не е ясно как ще се промени бюджетното салдо вследствие на обявените мерки. Част от тях ще се финансират с икономии по други пера, но е ясно, че разходите и бюджетният дефицит няма как да останат на равнището си, заложено с априлската актуализация на държавния бюджет. Тя предвижда дефицит от 3.5 млрд. лв., което е 3% от очаквания брутен вътрешен продукт. Според повечето прогнози обаче той също ще се свие повече от пролетните очаквания на кабинета, което предполага сериозно повишавне на дефицита в относително изражение спрямо БВП. Това е допустимо в условия на борба с пандемията и основният въпрос е дали фискалните резерви ще се окажат достатъчни и дали ще се стигне до теглене на държавни заеми.

На брифинга премиерът заяви, че към момента България ще се въздържа от нови заеми.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ