Решението на КЗК да блокира продажбата на ЧЕЗ на "Еврохолд" е отменено

Антимонополната комисия връща случая за ново произнасяне

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 July 2020 14:41 >
Решението на КЗК да блокира продажбата на ЧЕЗ на "Еврохолд" е отменено
Административният съд на София-област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което бе спряна сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, съобщи Dnevnik.bg. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

През октомври м.г. антимонополната комисия спешно - производството протече само за 2 седмици, забрани на "Еврохолд" АД да придобие компанията с мотиви, че сделката ще навреди на конкуренцията, защото финансовият холдинг предлага застраховки, свързани с енергийни продукти. "Еврохолд" обжалва решението, а ЧЕЗ директно го обяви за компрометиращо доверието в българските институции, припомня изданието.

Сега Административният съд - София-област, отменя като незаконосъобразно решението на КЗК и връща случая за ново произнасяне, като дава указания, които комисията да спази. Освен това КЗК е осъдена да заплати на "Еврохолд България" 10 хил. лв. за разноски по делото.

Съдът изтъква, че КЗК е работила в срокове много по-кратки от задължителните по закон и по този начин е препятствано правото на защита на участниците в сделката и не е дадена възможност на всички заинтересовани страни да изразят становища по ефекта на концентрацията на засегнатите пазари. Пропуснала е и да издаде задължително по закон определение, с което да се даде възможност на страните да преодолеят конкретни проблеми, обяснява Dnevnik.bg.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ