Любомир Дацов: Европейските пари задълбочават разделението бедни-богати

Според финансиста сделката за новия бюджет на ЕС е пълен провал на всички основни принципи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 July 2020 15:59 >
Любомир Дацов: Европейските пари задълбочават разделението бедни-богати
Любомир Дацов
"Въпреки, че похарчихме през последните години много пари по линия на еввропейските фондове, ефектът от тези фондове е крайно незадоволителен. Разделението в България на бедни богати - има страшно разделение между върха и бедната част на страната", коментира пред БНР Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър в правителството на НДСВ, сега член на Фискалния съвет. "Субсидиите в селското стопанство са направили много повече за разделението между бедни и богати, отколкото която и да е данъчна политика", казва Дацов. Той обръща внимание, че същото се отнася и за сферата на останалите европейски пари. "Механизмът, който позволява концентрация на ресурси в едни много малко хора с ниска ефективност на тези средства и възвръщаемост за икономиката задълбочават разделението в обществото", допълва Дацов.

„През последните години скоростта на догонване на ЕС е два пъти по-ниска, отколкото преди да влезем в ЕС. Това не означава, че ЕС ни е забавил, а по-скоро обратното, че има какво да се желае по отношение на ефективността и на начина на управление на евросредствата" "Не трябва да има разлика между управлението на вътрешните средства и на външните средства. Това са наши пари, които използваме, за да постигнем наши цели. Тогава размерът няма значение“, казва финансистът.

Дацов определя сделката за новия бюджет на ЕС като "пълен провал на всички основни принципи". ТОй обърна внимание, че усовието за отпусканне на средства, обвързано със спазване на върховенството на закона беше скрито зад правилото, че решенията ще се взимат с пълно мнозинство, което означава, че това правило няма да работи.

Финансистът посочи, че също така има съмнение и за ефективното изпълнение на исканото от нидерландския премиер Марк Рюте обвързване на средствата по фонда за възстановяване с правенето на реформи.

„Получи се намаление на средствата спрямо първоначалното предложение с около 3%. Една група от богатите държави ще имат право на редуцирани вноски. Рамката води до това, че отиват повече средства за земеделие и кохезия. Тоест, увеличени пари, но въпреки приказките за ново бъдеще, около 90% нещата са същите като преди. Важни са обаче механизмите на разпределение и при одобрение на програмите“, смята той.

Според финансиста увеличаването на парите за земеделие води до това, че се действа за обезлюдяването на населените места и промяната в съотношенията град – село. "Тези помощи за селските райони и фермерите вместо да стимулират устойчивото развитие на селското стопанство, стимулират, аз го наричам, „американското земеделие“ – земеделие с машини и малко работна ръка, базирано на четири основни продукти“, казва той.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ