Томислав Дончев: Оставаме докато не скъсаме връзката с гражданите

Владислав Горанов не вижда причина да подава оставка и не приема да го обвързват с ДПС

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 July 2020 13:45 >
Томислав Дончев: Оставаме докато не скъсаме връзката с гражданите
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че, докато има смисъл и полза, докато не се скъса връзката с обществото, правителството ще остане на власт. „Корупцията не се бори с думи, а с институции и със закони. Дали трябва да подава оставка българското правителство или не? Докога ще стои? Докато има смисъл, докато не се е скъсала връзката с гражданите“, каза той след като Народното събрание обсъди днес вота на недоверие към правителството, внесен от БСП.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов каза, че не вижда причина да подава оставка. "Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването към еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания", заяви Горанов, който допълни, че не приема и критиките, че има обвързаност с ДПС.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви от своя страна, че е готов да поеме политическата отговорност, но защити колегите си Младен Маринов и Владислав Горанов, които по думите му са направили много.

Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна в представянето на мотивите по вота, че корупцията е превзела министерства и структури в цялата страна и се е настанил „олигархично-мафиотски модел“ на управление на България. „Огромните корупционни скандали, пипалата на мафията са обгърнали почти всички структури на държавата. Ето това е стройно изграденият ревностно пазен мафиотско-олигархичен модел, чийто събирателен образ е едно чекмедже, пълно с евробанкноти и пазено с пистолет до главата. Да си върнем държавността, оставка, съд и справедливост, градеж на чиста и свята република“, допълни Нинова.

Заместник-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков също направи остро изказване от трибуната: „Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500 евро банкнота и герб, на който се мъдри калинка. Само вие не виждате, че говорите за еврозоната в държава, в която превърнахте в разменна монета суджука. Само вие не виждате, че тук страшно много се краде, ама яко се краде“.

Парламентът ще гласува вота на недоверие утре, 21 юли, на извънредно заседание от 11.30 часа, решиха депутатите след края на дебатите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ