„Пестеливите“ в ЕС предлагат 390 млрд. евро грантове във възстановителния пакет

Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция изглеждат склонни на такъв компромис, но държат на механизмите за контрол на разходите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 July 2020 10:20 >
„Пестеливите“ в ЕС предлагат 390 млрд. евро грантове във възстановителния пакет
Четирите членки на Европейския съюз, които спъват приемането на мащабния стимулиращ пакет за рестартиране на икономиката на блока, са готови да постигнат съгласие за ключовата сделка, съобщиха пред Блумбърг два неназовани официални европейски източника, предаде БНР.

След преговорите през изминалата нощ, Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция изглежда биха били доволни, ако предложеният от ЕК фонд за икономическо възстановяване от коронавирусната криза на стойност 750 млрд. евро включва предоставяното на безвъзмездни средства за 390 млрд. евро, а останалите средства в размер на 360 млрд. евро бъдат под формата на нисколихвени заеми, заявиха за Блумбърг официални европейски представители с молба да не бъдат конкретно назовани

Настоящият възстановителен план на ЕК, който е обект на продължаващите в Брюксел спорове в рамките на Съвета на Европа, е на стойност 750 млрд. долара, от които 500 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства (грантове) за най-силно засегнатите от коронавирусната криза членове на ЕС и останалите 250 млрд. евро под формата на ниско лихвени заеми.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отправи ново предложение, което да намали размера на раздаваните безвъзмездни средства от фона за възстановяване до 400 млрд. евро от първоначалните 500 млрд. евро, според служители, запознати с течащите дискусии. Холандският премиер Марк Рюте и австрийският му колега Себастиан Курц първоначално отхвърлиха новата оферта и продължиха да настояват за ограничаване на раздаваните безвъзмездни средства до 350 милиарда евро, но според последните информации на Блумбъг "пестеливата четворка" е склонна тази сума да бъде в размер на 390 млрд. евро.

Ройтерс цитира самия Шарл Мишел да казва, че има стесняване на различията относно размера на грантовете във фонда за възстановяване, като и той отбеляза, че обемът на безвъзмездните средства може да достигне 390 млрд. евро в комбинация с по-малки отстъпки, които по принцип получават обратно основните нетни донори в европейския бюджет.

Очакванията са 27-те лидери на единния блок да подновят преговорите в понеделник към 17:00 ч. българско време в опит да уредят нерешените въпроси като общия размер на фонда и механизмите за контрол на неговите разходи.

Френски официални неназовани представители посочиха, че сега тяхната делегация вижда път към постигане на цялостно споразумение.

"Тежките преговори току-що приключиха", заяви в туитър австрийският канцлер Себастиан Курц. "Можем да сме много доволни от резултата. Ще продължи преговорите този следобед".

Други източници на Блумбърг обаче отбелязаха, че преговорите са били пред провал в неделя вечерта с оглед на разгорещени спорове между богатите северни държави, известни като "пестеливата четворка", и най-тежко засегнатите от коронавирусната страни членки на ЕС.

"Преговорите на изглеждаха никак добре за няколко минути тази вечер, но вярвам, че беше постигнат напредък“, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте. "Ние сме готови да преминем от заеми към субсидии (във фонда за възстановяване), ако се провеждат реформи и ако тези реформи могат да бъдат наложени“, каза той и добави: "Моето впечатление е, че има подкрепа за постигане на консенсус".

Обсъжданият от Брюксел общ финансов пакет е на стойност около 1,8 трилиона евро. Над 1 трлн. евро ще бъдат заложи в многогодишната бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. и още 750 млрд. евро във фонда за възстановяване, които средства трябва да бъдат предоставени като спешна финансова подкрепа за силно засегнатите от коронавируса членове на ЕС.

Почти една трета от цялата обсъждана сума трябва да бъде отделена за "зелени" проекти, превръщащи ЕС в нисковъглеродна икономика.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ