Пътеводител из монолозите на премиера

Много от опорните точки, повтаряни от Бойко Борисов, са неверни?

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 July 2020 13:53 >
Пътеводител из монолозите на премиера

Да се отговаря пред мидии, чиято съвест и сетивност не са притъпени, не винаги е приятна задача. Това е причината в последната година министър-председателят Бойко Борисов да усвои нов подход за общуване с обществото – „джип изявленията“. Когато шофира автомобила от НСО (в нарушение на правилата), сниман от свой пиар, премиерът често развива тези, които трудно могат да се потвърдят от реалността. Напоследък те започнаха да се прокрадват и при монолозите му на извънредни брифинги в Министерски съвет.
По традиция тезите не могат да се подложат на съмнение пред публиката, защото ефирът е запазен ексклузивно за премиера. Затова тук ще проверим достоверността на премиерските твърдения:

1 „ГЕРБ са изградили повече магистрали от Тодор Живков“.

 Това може да е вярно като се има предвид общия километраж на построените магистрали. Трябва обаче да се има предвид и друго – пътното строителство е приоритет на всяко правителство, не само на ГЕРБ. Разликата е, че ГЕРБ управляват в 10 от 14-те години на членството на България в Европейския съюз. Еврофондовете, които те управляват, са ресурс, със какъвто никое друго правителство не е разполагало. Огромна част от лентичките, които преряза в първия си мандат премиерът, всъщност бяха на проекти, проектирани и договорени за финансиране от Тройната коалиция. Напълно вероятно е, ако друга партия беше на власт, тя също да бе построила тези магистрали, ако не и повече. А защо не и на по-ниски цени, и дори по-качествено.

2 „Дойдат ли БСП, всички еврофондове спират“.

Не е вярно. Еврофондове са спирани и при управлението на ГЕРБ. Призна го и земеделският министър Десислава Танева, която предложи на зеленчукопроизводителите да си траят, за да не се стигне до проверки и ново спиране на средства.
Да не забравяме, че през 2014 г. отново бяха спрени средства по земеделската програма за проекти, които са договаряни, одобрени и изпълнявани именно през първия мандат на ГЕРБ. Скандалът с къщите за гости от миналата година също е показателен.

3 „Толкова много сме направили. Толкова усилия сме положили и нищо не ни задържа в управлението освен отговорността, защото опозицията отново ще счупи държавата“.

Именно днешната опозиция докара България до Европейския съюз. Тя възстанови и икономическия растеж през 2013 и 2014 година, след като политиката на първото правителство „Борисов“ докара икономиката до състояние на депресия и безработицата се удвои.

4 Румен Радев е „фигурант“ и снимките във Вила Секвоя са сценарий на президента.

Тук има нещо ново. Бойко Борисов официално припознава записани разговори на Васил Божков за истина. Припознава и доразвива тезите, но по изключително изкривен начин. Основното е, че възприема обидното определение за президента – „фигурант“. То обаче не е базирано на неговите лични качества, а на ограничената му по Конституция власт. След това го обвинява, че организира постановките със заснемане на премиерската спалня. Но не смее да го нарече по име и да го обвини директно. Навярно, защото вече има една присъда за клевета и знае какво може да му се случи. Вместо това, ползва думата „фигурант“, разчитайки, че аудиторията сама ще декодира личността на Държавния глава, ползвайки като ключ за шифъра именно разговорите на Васил Божков

5 В банковия съюз и еврозоната банки не фалират.

 

Абсолютно невярно. Всяка година има банки, чийто лиценз се отнема по разлина причина. Послединят пример е отпреди няколко седмици в Малта. 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ