Общество без пари в брой – какво можем да очакваме?

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 July 2020 15:08 >
Общество без пари в брой – какво можем да очакваме?
На много места кешът все още е цар, но използването му ще намалява.
Автор: Димитър Грозев

Представете си свят без банкноти или монети. Място, където единственият начин да платите е с парче пластмаса или с няколко клика на мишката.

Истината е, че много страни се насочват към безкасово общество от известно време, вече почти няма магазини и ресторанти, които да не приемат разплащания с карти, а хората все по-често пазаруват онлайн. Пандемията от новия коронавирус ускори този преход, като мнозина изразиха страх от заразяване при боравене с банкноти.                                       

Всичко това доведе до въпроси като: Готови ли сме за свят без пари? Какви биха били положителните и отрицателни страни? Нека разгледаме някои от аргументите за и против този преход.

Спад в измамите и укриването на данъци

Кешът е гръбнакът на черната и сива икономика: банкнотите могат да се обменят за откраднати стоки и незаконни предмети. Парите в брой са анонимни, нямат самоличност, така че е почти невъзможно да се проследи откъде идват и могат сравнително лесно да бъдат съхранявани извън полезрение - перфектен партньор на престъпността.

Представителите на организирана престъпност и недобросъвестните фирми често използват парите като инструмент за контрол на хората, които работят за тях. При това „съвременно робство“, работниците често са принудени да работят за определени организации при заплати само в брой за да могат собствениците да избегнат плащането на данъци и осигуровки за тях. Това позволява по-лесното експлоатиране на служители, което би било много по-трудно, ако парите в брой не съществуваха.

Много от криминалистите твърдят, че ако парите в брой се премахнат от обществото като метод за разплащане, то организираните престъпни звена въобще няма как да оцелеят. Една от по-конкретните идеи е изваждането на големите банкноти от обръщение, като банкнотата от 100 долара в САЩ. Това би направило нещата много по-трудни от логистична гледна точка. Представете си тъмна сделка за милиони платена в банкноти по 5$ – парите ще трябва да се извозват с камиони, което ще затрудни операциите.

Също така укриването на данъци със сигурност ще намалее. Хората ще са принудени да декларират банковите си транзакции, тъй като са записани онлайн или на хартия и ще стане практически невъзможно да скрият плащания получени за стоки или услуги предоставяни без деклариране. Това ще доведе до увеличаването на приходите на правителствата и повече инвестиции в различни сектори от страна на държавата.

Липсата на кеш ще засегне най-вече социално и финансово слабото население
 
Един от най-големите въпроси по темата за премахването на парите в брой е: „Какво ще правят хората, които не могат да боравят с карти, компютри и нямат банкови сметки?“ За един бездомен човек например, парите в брой, които му даряват хората, са основният механизъм за оцеляване. Премахването на кеша, може да се окаже фатално за него.

По-малко фатален, но също толкова сериозен въпрос е, какво ще правят хората, които нямат друг избор освен да ползват пари в брой. Много от нас познават възрастен човек, който просто не може да отиде в банката, не знае как да тегли пари или да борави с онлайн банкиране. Или пък доста често явление, при жертвите на домашно насилие е, че те успяват да скрият известна сума пари от контролиращия си партньор и това им помага да се спасят в последствие и да станат независими. За илюстрация, в Обединеното кралство все още има над милион хора без банкови сметки, които оперират само в кеш. Имайки предвид, че това е една от най-модерните и напреднали страни в света, можете да си представите как стоят нещата в по-бедните държави.

Дигиталните пари са доста по-удобни
 
През последните няколко години възходът на финтех стартъпите доста подобри качеството на финансовите услуги и в момента можем да откриваме/закриваме сметки онлайн, да правим преводи и да плащаме сметки с няколко клика. Освен това, можем да с една банкова карта да пътуваме навсякъде по света и да плащаме в местна валута без да плащаме „луди“ такси, да търсим обменни бюра и да се редим на опашки.

Друг плюс е, че всичките ни пари са на едно място и можем да ги управляваме и съхраняваме по подходящ и лесен начин. Средностатистическия човек много често дори не знае точно с колко пари разполага, защото има малко в брой, малко в сметка, малко скрити у дома и това е една от причините да не може ефективно да управлява финансите си. Това създава ѝ рискове за средствата, защото евентуално тези пари могат да бъдат откраднати/изгубени, което е  доста по-малко вероятно, ако са по сметка.

Липсата на физическа стойност
 

Макар, че можем да имаме по-голяма ясното за финансите си ако са онлайн или по сметка, то това може да има доста сериозен психологичен недостатък. Например, когато пазаруваме или харчим с пари в брой, ние подсъзнателно свързваме даването на пари с обмен на стойност за стойност и можем да действаме доста по-разумно, и в реално време да видим как портмонето ни намалява своя обем. Докато ако просто „цъкаме“ една карта за да получим каквото поискаме, може да харчим повече отколкото можем да си позволим. Особено в случаите с кредитни карти, където дори не е нужно в момента да разполагаме със средства за да харчим, докато при плащане с кеш това няма как да се случи. Отделно при пазаруване онлайн бариерите за покупка са доста по-ниски, изборът е много по-голям, а онлайн маркетингът е много по-силен. Това може да ни повлияе и да ни предизвика да харчим повече от необходимото.

Друг важен пример са онлайн забавленията. Когато например играете онлайн казино игри, вместо да броите парите си и да ги обменяте за чипове или билети, вие просто виждате едни електронни числа на екрана и когато загубите, просто числата ви намаляват, а като спечелите просто числата ви се увеличават, което не носи такава наслада. Това е така защото, големите награди и бонуси губят своята стойност: вместо да изпитате уникалното усещане на това да имате огромна пачка пари или куп чипове, да пръснете шампанско, вие просто имате малко по-голям електронен номер, което означава, че вероятно ще бъдете по-изкушени да заложи отново. Отделно е много трудно да се ограничите, защото можете да добавяте колко искате пари, карти и сметки, а когато играете само с кеш, когато той свърши, трябва да си ходите.

Имайки предвид, предимствата и недостатъците, описани по-горе, можем спокойно да кажем, че към момента няма нито едно общество, което може да съществува без пари в брой. Със сигурност е доста полезно да се използват дигиталните методи и те ще продължат да се развиват, но ако не оперираме и с пари в брой, то голяма част от обществото ще остане в затруднено положение.

Вие как мислите, можем ли някой ден да съществуваме без никакви пари в кеш?
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ