Reuters: България ще получи покана за ERM2

Финансовите министри на страните от еврозоната и ЕЦБ трябва да решат окончателно утре

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 July 2020 13:13 >
Reuters: България ще получи покана за ERM2
Двегодишните усилия на премиера Борисов и финансовия министър Горанов, както и многото компромиси, които направиха, най-вероятно ще се увенчаят с успех - покана в чакалнята на еврозоната.

България и Хърватска най-вероятно ще получат покана за валутно курсовия механизъм (ЕRM2), познат като чакалнята на еврозоната. Това съобщава „Ройтерс“, като се позовава на два свои източника. Според тях на предстоящата днес дистанционна среща на финансовите министри на страни от еврозоната, ще се одобри покана за допускане на двете държави. Решението ще трябва да се потвърди официално утре на заседанието на еврогрупата, която включва финансовите министри плюс Европейската централна банка, а официално решението ще се обяви след като приключи работният ден, за да може новината да се изконсумира преди пазарите да отворят отново в понеделник.

Това ще е първото отваряне на вратите на еврозоната към разширяване, след като през 2015 година единната валута беше прието от Литва. Веднъж попаднали в т.нар. чакалня, държавите трява да покажат две последователни години на устойчиво изпълнение на критериите от Маастрихт. Ако това се случи, държавите приемат еврото, а последния етап, на който държава от еврозоната или ЕЦБ може на наложи вето, е именно при кандидатстването за самата чакалня.

Според източниците на „Ройтерс“ все още остават дребни подробности за уточнение, но те смятат, че детайлите ще се изчистят на предстоящите разговори.

 

Какво означава това?

Като условие за допускане в чакалнята, България прие да започне тясно сътрудничество с Европейския банков съюз. Това означава, че ЕЦБ ще надзирава най-големите банки и ще издава предписания как БНБ да надзирава по-малките. ЕЦБ ще може да изисква отнемане на банкови лицени на български финансови институции. България ще загуби и възможност да се противопостави на решения за преструктуриране на дъщерните банки на международните групи в клонове. Ако това стане, капиталът и ликвидността им може да се консолидират в държавата, където се намират банките майки. 

 

България ще участва и в Единния механизъм за преструктуриране, което означава, че с български средства може да се подкрепят банки в страни от еврозоната. 

 

С поправки в законодателството през януари управляващите допуснаха ЕЦБ и страни от еврозоната плюс Дания да изискват и промяна на курса лев/евро. Отделно решение на Народното събрание, гласувано също през януари, забранява на финансовия министър и управителя на БНБ да приемат промяна на курса, но историята показва, че такива решения вече са били нарушавани. 

Риск от присъединяването към еврозоната е България да финансира стабилизирането на далеч по-богати държави като Итлия например. Тази възможност се отваря поради участието на България в Европейския стабилизационен механизъм, като българското участие в него може да достигне шест милиарда евро.  

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ