ЕЦБ в режим на изчакване и оценка

Франкфурт ще запази паричната си и лихвена политика, защото мерките срещу пандемията, показват ефективност и ефикасност, казва Кристин Лагард

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 July 2020 10:04 >
ЕЦБ в режим на изчакване и оценка
Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира, че Европейската централна банка ще запази паричната си и лихвена политика непроменена на следващото заседание, отбелязвайки, че досегашните масивни стимулиращи мерки са допринесли за изключително силно успокояване на финансовите пазари.

В интервю за "Файненшъл таймс", публикувано в сряда, президентът на ЕЦБ заяви, че мерките, предприети вследствие на пандемията, "показват своята ефективност и ефикасност".

Следващото редовно заседание на Управителния съвет на централната банка на еврозоната е след малко повече от седмица, като то ще бъде първото, след като ЕЦБ почти удвои размера на т.нар. "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP, позната и като пандемична програма за "количествени облекчения") до 135 трлн. евро.

"Ние направихме толкова много, че разполагаме с известно време, за да оценим внимателно постъпващите икономически данни", отбеляза Лагард пред финансовото издание. Тя обаче допълни, че икономическото възстановяване ще бъде ограничено, несигурно и фрагментирано, като някои държави от еврозоната ще се възстановят по-бързо от други.

Нейните коментари потвърждават, че ЕЦБ е преминала в режим на изчакване, след като икономиката на еврозоната показва първи признаци на възстановяване след драматичния спад по време на строгите противоепидемични карантинни мерки, които обаче вече се разхлабват постепенно.

Ден по-рано членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел отбеляза, че рецесията може да се окаже малко по-лека от очакваното.

Кристин Лагард също така каза пред "Файненшъл таймс", че управляваната от нея институция иска "да проучи всички налични пътища за борба с изменението на климата", което може да включва "по-зелени" промени във всички операции на централната банка, включително по отношение на покупките на активи.

Относно преговорите в рамките на ЕС по предложения от ЕК фонд за икономическо възстановяване от коронавирусната криза, Лагард посочи: "Не бих се обзаложила напълно за постигането на споразумение на 18-и юли", визирайки предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел.

Тя отбеляза, че ще даде срок до края на месеца за евентуално постигане на благоприятен резултат относно възстановителния фонд на ЕС за 750 млрд. евро.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ