Работодатели и синдикати подкрепят продължаване на 60/40 до септември

От 1 юли се разширява обхватът на секторите с право на компенсации по схемата

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 June 2020 15:00 >
Работодатели и синдикати подкрепят продължаване на 60/40 до септември
Към 25 юни регистрираните без работа у нас са 277 000, казва Деница Сачева.
Работодатели и синдикати единодушно подкрепиха предложението на схемата за подпомагане 60/40 да продължи да действа до края на септември и ако се налага тя ще бъде удължена и до края на годината, предаде БНР.

От 1 юли се разширява обхватът на секторите с право на компенсации. За подпомагане ще могат да кандидатстват частните детски ясли и градини, частните центрове за образователни услуги, здравни заведения и специалисти без сключен договор с Националната здравноосигурителна каса. Компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май.

От 1 юли минималните осигурителни доходи на заетите в туристическия бранш и ресторантите са увеличени, припомни социалният министър Деница Сачева.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за тази година, за да се включат в схемата 60/ 40, но трябва да са ги декларирали като дължими.

С удължаването на схемата също от 1-ви юли стартира и пакет от още две мерки - по 290 лева за запазване на заетостта на работници от транспортния сектор, хотели и ресторанти, както и програмата "Заетост за теб", по която ще могат да се наемат за период от три месеца безработни.

На работодателя ще се плаща минималната заплата и осигуровките: "Работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб". Заедно с 60/40 не може да кандидатства за едно и също лице", каза Сачева.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лева за 150 000 работници, но заявления са подадени за 290 000, като плащанията продължават.

Към 25 юни регистрираните без работа у нас са 277 000. Към същата дата на миналата година безработните са били 170 000:

"За периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа. В последните три седмици повече хора намират работа, отколкото загубват работа. В последните дни по 2000 души средно на ден намират работно място".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ