Маските на закрито пак задължителни от утре

Започват проверки и глоби за нарушаване на противоепидемичните мерки

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 June 2020 12:30 >
Маските на закрито пак задължителни от утре
Източник: БТА
Министър Кирил Ананиев
От утре, 23 юни, маските пак стават задължителни на закрити обществени места, обяви здравният министър Кирил Ананиев. От 15 юни те бяха задължителни само за обществения транспорт, аптеките и болниците, както и за обслужващия персонал в заведенията.

Причината за затягането на режима са увеличените брой заразени в последната седмица и пренебрегването на противоепидемичните мерки. Започва стриктно следене от контролните органи за изпълнението на изискванията.

Сред останалите ограничения са: на футболни срещи в сектор да няма повече от 1000 души; при театрални постановки, концерти и нощни клубове капацитетът на залите да е зает на 50%, като зрителите са с маски; в молове и по-малки търговски обекти трябва не само да се носят маски, но и да се спазва дистанция от 1,5 м.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че ще бъдат съставени актове на ГЕРБ и БСП с глоби от по 3000 лв. за това, че организираха през уикенда мероприятия, нарушаващи противоепидемичните мерки. В ръководството на БСП вече има заразени с Covid-19 и на „Позитано“ 20 започна масово изследване с PCR тестове.

 
Ръст на заразените
33 са новите случаи на заразени с коронавирус за изминалото денонощие, но при едва 566 проби, понеже в неделя повечето лаборатории не работят или работят с намален капацитет. През миналата седмица най-висок брой положителни проби от PCR-тестове беше обявен на 19 юни - 132, при 2104 теста.

За изминалата седмица новозаразените общо са 606 при направени 13 137 теста. Предишната седмица – между 8 и 15 юни имаше 555 нови случая.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ