Епидемия, бунтове, репресии: това се е случило преди 200 години

Разбира се има разлики, но приликите в последователността на събитията са смущаващи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 June 2020 13:19 >
Епидемия, бунтове, репресии: това се е случило преди 200 години
Източник: Wikimedia Commons
"Свободата води народа" от Дьолакроа.
Разбира се има различия, но приликите в последователността на събитията будят тревота. Когато ми дойде налудничавата идея да напиша биография на Балзак ме поразиха сходствата между неговото време и нашето, пише журналистката Титьо Лекок във френското издание Slate.

Голяма част от кариерата на писателя Оноре дьо Балзак е преминала по време на Юлската монархия – буржуазния режим оглавяван от крал-гражданин, за когото заслугите и съответно правата се изчисляват в зависимост от имущественото състояние. Две години след установяване на новата власт във Франция дойде епидемия от холера. Тя започнала в Индия и в началото френските ръководители мислели, че тя никога няма да пристигне във Франция, защото ... щяла да спре на границата.

Ако трябва да бъдем точни първата жертва на новата болест е регистрирана в Париж през март 1832 година. Отначало вестниците се шегуват и никой не приема заразата сериозно. Но броят на смъртните случаи започва да нараства с всеки изминал ден. Тогава най-богатите парижани напускат града, за да търсят убежище в провинцията. Това се е случило и с Балзак, който не е бил богат, но бил близък на мадам дьо Берни, която го приютява в едно от именията си в Уазе, посочва Лекок.

В големите градове, като Париж или Марсилия, ситуацията продължава да се влошава. Лекарите не знаят как да лекуват това заболяване и дават най-различни препоръки. Тогава, тъй като болестта засяга предимно бедните, изглежда сякаш е особен вид наказание за тяхното пиянство / мръсотия / безбожие / гилотиниране на краля. От своя страна някои от бедните започват да мислят, че управляващите умишлено ги тровят, за да отслабят гражданската сила. Така, че може и пандемията е била добре дошла за правителството, пише Лекок. През юни започва въстанието, описано от Виктор Юго в романа "Клетниците".

По отношение на ефектите от епидемията, от март до септември 1832 г. в Париж е имало 18 500 смъртни случая от холера, докато в цяла Франция те са били 100 хиляди. Както историкът на революцията Матилда Ларер казва, на студентите по медицина, които са помагали по време на епидемията, не е било платено нищо, а на лекарите е обещана парична премия, но вместо това правителството решава да им даде медал. „Да ви напомня нещо?“, пита Титьо Лекок.

Това, което не се променя с времето, е дълбокото желание на потиснатите хора за равенство. Този основен мотив превръща в един момент тяхното неравенство в непоносима несправедливост. „Достатъчно непоносима, ​​за да ви накара да излезете от вкъщи и да крещите по улиците. Има дори надежда, че е възможно да се измисли по-малко жестоко, грубо, несправедливо общество “, коментира авторът. Тя допълва, че във времето не се променя и реакцията срещу исканията за по-добър живот. Такъв отговор винаги е съпроводен от репресия и насилствени действия. Пред лицето на искането на справедливост от потиснатите, властите използват саби, мечове, пушки, палки, електрошок, газ.

Създаването на персонаж като Гаврош е вдъхновено от картината на Йожен Дьолакроа „Свободата води народа“, изобразяваща революцията от 1830 г. Днес Гаврош е чернокожо дете. И той винаги изисква едно и също нещо: равенство.

И какво се случи след юни 1832 г. По-голямата част от епидемията във Франция премина, но глобалната пандемия от холера продължи периодично в продължение на двадесет години. Правителството ограничи свободата на печата и засили репресиите срещу бунтовници и други демонстранти. Това продължи до революцията от 1848 г., която сложи край на управлението на Луи Филип и доведе до нов режим - Втора република. Която Наполеон III бързо превърна във Втора империя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ