Епидемичната обстановка се удължава до края на юни

Маските остават задължителни само в градския транспорт

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 June 2020 12:00 >
Епидемичната обстановка се удължава до края на юни
Източник: БТА
Бойко Борисов събира извънредно кабинета, заради изводите на Венецианската комисия.
Извънредната епидемична обстановка ще се удължи до края на юни. Това заяви в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, съобщи БНР. Той добави, че до края на деня ще има заповед за това. 

Вчера главният държавен санитарен инспектор доцент Ангел Кунчев поиска удължаването заради броя на установените през последните дни случаи на коронавирусна инфекция в родопски общини и в Сливен, където се оформиха огнища на заразата. 

Ако се налага, след това срокът ще бъде удължен. 

На практика в удължаването на мерките няма нищо ново, като дори ще има леко разхлабване. От 15 юни театрите и кината ще работят на 50% или през седалка, за градския транспорт маските остават задължителни, в затворените пространства са препоръчителни, обясни премиерът.

„Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на клъстерите – Доспат, Сърница, Ясеновец, по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете... Без да създаваме паника, без да създаваме страх, без да затваряме производствата. И мисля, че така трябва да продължим. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент“, отбеляза премиерът . 

Борисов смята, че условията на извънредна епидемична обстановка не биха се отразили особено върху начина на живот: „Удължавайки с 15 дни, повтарям  - по никакъв начин това не искам да бъде приемано като застрашаващо или стресиращо. Точно обратното. От нас си зависи  - ако продължим да спазваме необходимите дезинфекция и дистанция, да продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живели преди коронавируса“.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ