Европейската главна прокуратура ще бъде "гъвкава и ориентирана към резултати"

Лаура Кьовеши настоява за гаранции, че новата институция ще има достатъчно ресурси, за да изпълни мисята си

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 June 2020 14:39 >
Европейската главна прокуратура ще бъде "гъвкава и ориентирана към резултати"
Правовата държава е една от основните ценности в ЕС и в резултат на това защитаването й и привличането под отговорност от онези, които извършват злоупотреби, са от изключителна важност за запазване на легитимността на ЕС, особено в момент на криза на доверието. Това посочва европейският главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши в статия в годишния доклад на антикорупционния орган на Съвета на Европа (ГРЕКО), който бе публикуван днес, информира агенция Аджерпрес.

Създаването на Европейската главна прокуратура, която се надяваме да заработи в края на 2020 г., е важна крачка в тази посока и има потенциал да промени изцяло парадигмата в сферата на наказателното правосъдие, пише Кьовеши. Тя изразява надежда, че Европейската главна прокуратура ще бъде "гъвкава и ориентирана към резултати" институция, с ефективни процедури, придружени със строго спазване на "основните гаранции за разследваните лица".

"За да изпълни изцяло мисията си, Европейската главна прокуратура ще трябва да бъде напълно независима, да работи само в интерес на ЕС, без да получава заповеди от европейските или националните власти", допълва европейският главен прокурор.
Кьовеши отбелязва още, че опитът й като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния я кара да осъзнае предизвикателствата, пред които се изправя новата европейска прокуратура. Сред тях тя откроява особеностите на 22 съдебни системи, които предвиждат различни гаранции за заподозрените и различни процедурни правила за приемливост на доказателствата, и сътрудничеството между Европейската главна прокуратура и страните, които не членуват в инициативата, както и това с трети страни.

Друго голямо предизвикателство, по думите на Кьовеши, което има и спешен характер, е гарантирането, че Европейската главна прокуратура ще има достатъчно ресурси, за да изпълни ролята си. "Ако искаме бюрото на европейския главен прокурор да може да разследва успешно все по-сложни престъпления и да донесе добавена стойност към съществуващата рамка, трябва да има достатъчно делегирани прокурори, анализатори, финансови следователи и асистенти, за да обработват и анализират всички информации, които пристигат, за да разследват сложните потоци парични средства и огромния обем данни, и за да използват техники за разследване под прикритие", отбелязва Кьовеши.

Ако не се намерят решения на тези предизвикателства, съществува риск Европейската главна прокуратура "да стане една в голяма степен формална институция, което би представлявало голямо разочарование за очакванията, които доведоха до създаването й", обръща внимание Кьовеши.

Тя посочва, че е оптимист, защото разговорите, които е водила с Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет, както и с представители на страните участнички в инициативата, й дават надежда, че "ще бъде намерена достатъчно подкрепа за създаване на такава прокуратура, която да промени радикално борбата срещу злоупотребите".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ