Мярката 60:40 запазила 240 000 работни места

Министър Караниколов: държавните бензиностанции ще се строят напред във времето

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 31 May 2020 11:35 >
Мярката 60:40 запазила 240 000 работни места
Мярката 60:40, с която държавата поема 60 на сто от заплатите и осигуровките на наетите, запази около 240 000 работни места, без нея безработицата сега би скочила от 8 на 18%, заяви по БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

Министърът защити намаляването на ДДС за ресторантьорските услуги на 9% с аргумента, че този сектор, който изхранва около 300 000 души, беше напълно затворен от извънредните мерки срещу епидемията от Covid-19. И изрично подчерта, че това е временно решение в подкрепа на сектора, иначе данъчни промени трябва да се правят след много сериозни анализи, а темата за диференцираното ДДС винаги излизала на дневен ред в навечерието на избори.

Държавната петролна компания няма да строи скоро бензиностанции – това ще е „напред във времето“, каза икономическият министър и уточни, че държавното търговско дружество няма да се финансира с пари от бюджета, а чрез кредити и ще действа на пазара на горива на напълно конкурентно с частните компании.

Според Караниколов още догодина българската икономика ще се възстанови напълно от пандемията. Прогнозните макроикономически данни за първото тримесечие дори били по-добри от показателите за първите три месеца на 2019 г.

"Бизнесът иска и държи да работи в една правова държава. От тази гледна точка, всички действия на правораздавателните органи, които ще доведат до това българската икономика да работи по-добре, не би трябвало да са проблем нито за бизнеса, нито за обществото". С тези думи министър Караниколов коментира акциите на прокуратурата и арестите на бизнесмените братя Бобокови и зам.-министъра на екологията Красимир Живков.

Във връзка с предадените от ДАНС на прокуратурата първите 14 проверени приватизационни сделки, Караниколов изказа очакване в тези досиета да има "интересни параметри, продажби на занижени цени, поемане на много ангажименти, така че да нямаш конкурент в процедурата, после не изпълнение на тези ангажименти, освобождаване от тези ангажименти без правно основание. Ще видим едни действия, които не са били толкова благоприятни за българската икономика", каза Караниколов по БНР.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ