Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“: Ще има само два вида компании – дигитализирани и фалирали

Ще трябва да решим дали да забавим, или да ускорим инвестициите в мобилни мрежи от следващо поколение

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 May 2020 17:24 >
Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“: Ще има само два вида компании – дигитализирани и фалирали
Източник: Виваком
Атанас Добрев
Извънредното положение в България заради пандемията от новия коронавирус бе отменено, но извънредните мерки остават. Остават и неяснотите как ще се развива заболяването в следващите месеци и години, колко дълго социалното дистанциране ще бъде част от живота ни. След първоначалния здравен шок днес погледите са насочени и към икономиките, претърпели рязък срив в резултат на принудителното затваряне на бизнеси и граници, прекъсване на транспортни връзки, физическо дистанциране на работещите. Как да се задвижи икономическото колело и какви са предизвикателствата, които пандемията поставя пред бизнеса – „Икономист“ потърси за мнение водещи мениджъри и бизнес лидери в България. За да превърнем заедно кризата във възможност.
 
– Как се променя светът в резултат на пандемията от коронавируса, г-н Добрев? Кои са трансформациите, които ще останат част от нашето ежедневие и след като отмине Covid-19?

– Социалната изолация стана катализатор за дигитализацията – почти като на война обществото се мобилизира и невъзможното стана възможно. Само за няколко седмици цели сектори и сфери на живота, за които от години се работи да навлязат в новата цифрова ера, възприеха редица мерки, технологични ресурси и умения за дигитализация. Дистанционното обучение, работата от дома, телеконференциите, електронните административни услуги, онлайн плащанията и още много други вече са не просто част от живота ни, а негова основа, и този процес няма да спре, след като отмине непосредствената здравна опасност.

Нека дам само един конкретен пример – успехът на дистанционното обучение като че ли ни изненада като общество, а всъщност е логичен резултат от системни усилия, част от които, за мое голямо удовлетворение, са и по инициатива на „Виваком“. Преди две години нашата компания, в партньорство с институции, медии, НПО сектора и широката общественост, поде мащабна кампания за дигитализация на българското училище – „Образование 4.0“. Идеята се роди на базата на редица проучвания, които очертаха един парадокс – независимо че България е сред водещите по достъпност и бързина на интернет в Европа, че имаме ИТ специалисти, училищната ни система не е готова за дигитализация, а големият процент от преподавателите не използват дори имейл в работата си. Звучи невероятно, но беше факт. Днес сме свидетели на друг факт – благодарение на новите технологии, учениците няма да имат нулева година заради извънредното положение. Това е огромна крачка, която нашето общество успя да направи заради усилията и развитието в последните години. Трябва да се поздравим всички заедно за нея, но особени благодарности дължим на министър Красимир Вълчев.

– Кои са уроците, които ни дава социалната изолация?

– За мен е много оптимистичен фактът колко адаптивни сме хората. Във време, когато 40% от световното население – почти 4 милиарда – е  поставено в една или друга форма на социална изолация, сме свидетели как всеки ден се раждат стотици идеи за съпричастност, нови форми на бизнес, изкуство, спорт. Ние като компания поехме предизвикателството да осигурим малко по-голям комфорт и по-лесна адаптация на клиентите ни, като за времето на извънредното положение всeки с оптичен интернет, независимо от тарифните си планове, получи безплатно до 500 Mbps.

Така че, ако мога да говоря за уроци, те са в посока на това винаги да търсим нови варианти за справяне с проблемите, да вярваме повече в силата си, в това число и на достиженията на науката и новите технологии. Както винаги – със сърце и разум могат да се направят чудеса!

– Как ще промени пандемията от Covid-19 глобалната икономика? Какво ни показа тя за нея, за силните и слабите й страни?

– Много се говори, че след тази криза вече светът няма да бъде същият и че неизвестните в настоящето са толкова много, че ни е трудно да прогнозираме бъдещето. Аз обаче стоя по-близо като мислене до виждането на политолога Иван Кръстев, според когото „тази криза е по-радикална от всяка друга криза, защото разруши нашето всекидневие и в този смисъл по някакъв начин обърна света към бъдещето“.

Вярвам, че за да се възстанови икономиката и глобално, и локално, ще е необходимо да се приложат стратегии от бъдещето, а не да се адаптират печеливши стратегии от миналото. А бъдещето е свързано с новите технологии и възможностите, които те ни дават. Ако допреди кризата беше въпрос на избор за една компания кога и как ще се възползва от тях, сега вече ще е въпрос на оцеляване. От няколко години говоря, че в бъдеще ще има само два вида компании –  дигитализирани и фалирали. Пандемията просто увеличи скоростта, с която се движим в тази посока. 

– Какъв ще е ефектът върху българската икономика?

– Нашият шанс като малка икономика е да действаме по-бързо и по-гъвкаво и да се адаптираме преди другите към изискванията на бъдещето. Затова ни е необходим консенсус като общество, базиран на доверие в експертите. Така, както се доверихме на лекарите по време на пандемията, ще трябва да се доверим и на икономическите, финансовите, бизнес– и социалните експерти, които да предложат механизъм от взаимносвързани мерки, позволяващи на отделните звена да работят в синхрон, с максимална синергия помежду им.

Особено в условия на криза всеки ресурс е още по-ценен и не трябва да се губи нищо – нито в спорове, нито в излишни движения, нито в неправилни решения.

– Как ще се промени бизнесът, който управлявате, и изобщо бизнесът, след като отмине най-драматичната част от пандемията от коронавируса?

– От 5 години сме тръгнали в посока на по-голяма автоматизация на процеси и продажби онлайн. Може и да сме по-напред от повечето компании, но за съжаление не сме там, където ни се искаше да бъдем – нито като възможности, нито като използваемост. Ще трябва да ускорим вътрешната си трансформация и да дадем още стимули на клиентите си да ползват дистанционните ни услуги.

Заедно с това ще трябва да се опитаме в условия на криза да продължим да инвестираме в още по-бързи и високо капацитетни услуги. Телекомуникациите са един от важните гаранти за функционирането на болници, институции, бизнес, за живота на хората като цяло, и тази наша роля няма да намалее и след края на извънредното положение.

Ще трябва да решим дали да забавим, или да ускорим инвестициите в мобилни мрежи от следващо поколение. Защото благодарение на 5G ще могат да се развият по-бързо и по-успешно изключително важни за бъдещето ни сектори. Ще дам само няколко примера. Първият е свързан с телемедицината – вирусът ни показа на практика каква нужда има от масовото й навлизане, което би позволило ежедневно да се спасят много човешки животи, в това число и на медици. Вторият е във възможността да се развие на още по-високо ниво дигиталното обучение, а третият е да се ускори автоматизацията на някои производствени процеси, така че да се гарантира непрекъсваемостта на много бизнеси.

– Кои са предизвикателствата на ускорената дигитализация, за какво да внимават мениджърите, върху какво да акцентират?

– Три са основните направления – има ли капацитет мрежата и сървърите да поемат драстично по-големи обеми? Защитени ли са системите от външни атаки и вътрешни грешки? Обучени ли са екипите, за да могат да се възползват от всички възможности, които дигитализацията дава за техния бизнес.

Нашата компания е надежден партньор и в трите направления – от години инвестираме в инфраструктурата и мрежите си, така че към момента предлагаме най-бързата мобилна мрежа според анализа на Ookla. Мрежа, която в първата седмица на извънредното положение пое 40% увеличение на трафика, без това да се отрази на качеството на връзката. Предоставяме услуги, свързани със съхранение и защита на данни. Имаме цялостен пакет от облачни услуги и колокация на оборудване.

Текстът е публикуван в брой 15/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ