САЩ излизат от договора "Открито небе"

Тръмп обвинява Русия, че го нарушава, но наблюдението от спътници е по-изгодно

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 May 2020 09:40 >
САЩ излизат от договора "Открито небе"
САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, защото Русия го нарушава, съобщи АФП, цитирана от БНР. "Докато те не започнат да спазват договора, ние се изтегляме“, заяви американският президент Доналд Тръмп. 

Съгласно договора, който е в сила от 2002 г., над 30 страни могат да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

САЩ се оттеглят от споразумението и поради друга причина - напомня АФП - събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни и търговски спътници.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. Според официално изявление на руското външно министерство от този акт на САЩ „ще пострада и архитектурата на европейската сигурност като цяло“.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ