Как да измерим социалното дистанциране

Правителства, технологични гиганти и стартъпи се опитват да намерят действащи индикатори

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 May 2020 17:06 >
Как да измерим социалното дистанциране
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Както Голямата депресия през 30-те години на 20 век катализира създаването на икономически индикатори за успеха на една политика като брутен вътрешен продукт и ниво на безработицата, така пандемията от Covid-19 ражда необходимост от измерители на социалното дистанциране, което може да се окаже от основно значение за възстановяването на икономиките. Правителства, технологични гиганти и стартъпи опитват да предоставят лесно разбираеми числа или буквени степени, които да казват на хората колко добре се справят със спазването на дистанция, пише Wall Street Journal.

„Твърде опростенческо е да гледаме само гъстотата на населението“, казва Томас Вале, съосновател на стартъпа Unacast, който класифицира с буквени степени американските щати според социалното дистанциране. Компанията е добавила компонента „човешки срещи“ в класациите си, използвайки анонимни данни за локацията чрез смартфони. Приема се, че има голяма вероятност за среща между двама души, ако техните телефони са на до 50 м един от друг за повече от час. Според Томас Вале този критерий е сурово предположение, но компанията събира милиарди сигнали за местоположението на ден от около 20 млн. телефона.

В съчетание с данни за средно изминато разстояние и посещения на несъществени места като магазини за дрехи и кино салони, Unacast дава на САЩ оценка от D+ за социално дистанциране, като степените варират от B за Невада до F за Южна Каролина (А е най-високата оценка, а F най-ниската).

Някои лидери също определят цифрови цели за дистанциране. Японският премиер Шиндзо Абе например заяви в обръщение към нацията след обявяването на извънредното положение, че иска хората да намалят общуването си с другите с 80%. Група изследователи, начело с Такаюки Мизуна от Националния институт по информатика на Япония, използват данните от мобилните телефони, за да съставят „индекс на доброволното самоограничение“ за жителите на Токио. На 27 април индексът показа, че броят на хората в японската столица, които излизат навън, е с около 53 % под обичайното ниво. Промяната е голяма, но не достига спада от 70% на трафика в голямата железопътна гара Шинджуку, като и в двата случая целта на Абе не е постигната.

Според Мизуно обаче е важно да бъдат открити проблемните жилищни зони и да се реагира бързо на тях. „Да се намали излизането на хората навън с 80% в цялата страна, както обяви правителството, е безсмислено. Трябва да се види откъде идват хората“, отбелязва той.

Компанията майка на Google, Alphabet, започва да публикува данни на всеки няколко дни за това колко хора посещават обществени места като паркове, транзитни станции и хранителни магазини в над 200 хил. локации по света спрямо нивото в началото на годината. Въз основа на тези данни губернаторът на Луизиана се похвали в Twitter, че жителите на щата са започнали да вземат насериозно разпоредбата да си останат у дома.

Apple използва исканията за указания на Apple Maps, за да изчисли колко хора са навън и за какво. Този индекс показва, че в Ню Йорк шофирането през април е намаляло почти наполовина, а ходенето пеша - с над две-трети. Компанията работи със здравните власти за установяване на други видове данни и тенденции, които може да са от полза.

Wall Street Journal коментира, че най-доброто мерило би трябвало да взема предвид всички взаимодействия между хората на обществени места, което поражда сериозни притеснения за личните данни. Но вече се правят опити в тази посока, които се стремят към запазване на анонимността. Един такъв е проект в английския град Нюкясъл, при който 16 камери около градския център се използват за изследване на притока от пешеходци. Кадрите се изтриват веднага след регистрирането на присъствието на хора, а траекториите на пешеходците се оцветяват в различни цветове в зависимост от това дали са се приближили повече от препоръчваната за безопасна дистанция от два метра.

Директорът на проекта Фил Джеймс, от Нюкясълския университет казва, че е влязъл в контакт с Британската статистическа служба, за да се разширят измерванията на разстоянието между хората в реално време. Освен че предоставят информация за социалното дистанциране, данните може да бъдат използвани, за да показват кога инфраструктурата принуждава групи от хора да се приближават, за да може самата тя да се коригира.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ