Гергьовден без парад, но военните ще демонстрират умения

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 May 2020 09:28 >
Гергьовден без парад, но военните ще демонстрират умения
Източник: БТА
Снощи, по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май се проведе празнична заря в Борисовата градина.
Тази година Деня на храбростта и празник на Българската армия ще минат без парад и водосвет на знамената, но военните училища в страната ще демонстрират умения.

В Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново празникът ще бъде честван с парад на бъдещите офицери. „С парада във военния университет, с демонстрацията на видовете въоръжени сили по достоен начин в тази обстановка да отбележим нашия празник“, заяви пред БНР заместник-началникът на военния вуз полковник Евгени Пенчев. В празничния марш при закрити врата ще участват над 250 курсанти в 6 представителни блока и знаменен взвод, носещ знамената реликви.

Във Варна военнослужещите от Военноморските сили ще извършат демонстрация на способности по овладяване на кораб - нарушител в националните морски пространства.

В Пловдив празникът ще бъде отбелязан с прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки. В авиобаза „Граф Игнатиево“ ще има  полети, демонстриращи бойните способности на военновъздушните ни сили.

Полетите започват в 10:50 часа. Ще летят самолети МиГ-29 и L-39 както и вертолети Ми-24 и „Кугър“. „Ще демонстрираме нашите умения за работа в екип“, каза командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров. „Ще участват летци от Крумово и ние от Граф Игнатиево, с  различни летателни апарати от различни бази, обединени около една задача. В конкретния случай отработваме елементите по спасяване на  пилот, който е катапултирал на враждебна територия“, обясни ген. Петров.

Националният военноисторически музей отбелязва Гергьовден с виртуално и интерактивно съдържание, озаглавено "Заедно на 6 май". Дигитално ще бъдат показани изображения от парадите от 1885 г. до днес, а онлайн атракцията "Експонатите оживяват" ще демонстрира военна техника под формата на 360-градусови снимки.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ