Уорън Бъфет: Нищо не може да спре Америка

Авиационният бизнес може да се промени из основи, смята Оракулът от Омаха

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 May 2020 11:15 >
Уорън Бъфет: Нищо не може да спре Америка
На сцената в празната зала в Омаха, щата Небраска, и в отсъствието на своя сътрудник Чарли Мънгъл, 89-годишният Уорън Бъфет в събота ръководи годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway с ясното послание: Никой не може да спре Америка, съобщи CNBC.

Събранието, наречено „Удсток за капиталисти“, обикновено привлича десетки хиляди присъстващи, но за първи път се проведе виртуално. Тази година „Оракулът от Омаха“ сподели сцената с Грег Ейбъл, вицепрезидент на незастрахователните операции в конгломерата и главен претендент за наследник на Бъфет.

4-часовата презентация, която включваше въпроси и отговори и беше излъчвана на живо в интернет, хвърли светлина върху инвестиционния подход на Бъфет във времената на коронакриза. Въпреки, че той остава убеден в „американското чудо“, милиардерът обяснява защо не инвестира рекордните наличности от $137 млрд. в брой на Berkshire Hathaway.

Ето накратко и акцентите от годишното събрание.

Нищо не може да спре Америка

Веднага след встъпителните бележки Бъфет увери инвеститорите, много от които са изплашени от разпродажбите на акции покрай коронавируса, че американската икономика ще удържи  глобалната пандемия, както се е справяла с всички предишни битки и кризи.

"Нищо не може да спре Америка", казва Бъфет. "Американското чудо, американската магия, винаги е възтържествувала и ще го направи пак… През Втората световна война бях убеден в това", допълва той. "Аз бях убеден и в това по време на Кубинската криза, 11 септември, финансовата криза."

Коронавирусът, който зарази над 1 млн. души в САЩ, доведе до затваряне на цели икономически сектори и безпрецедентни загуби на работни места. През първото тримесечие икономиката на САЩ отбеляза най-големия си спад от финансовата криза насам.

За периода загубата на Berkshire е $50 млрд. – рекордна за холдинга, и  се дължи основно на спад на цените на акциите.

Berkshire е продал всички акции на авиокомпании

Бъфет смята, че авиационният бизнес може да се промени из основи заради икономическия срив в следствие на пандемията. Инвеститорът съобщи, че конгломератът е продал цялата си позиция в американската авиационна индустрия. През декември Berkshire държеше акции за над $4 млрд. в United, American, SouthWest и Delta Airlines.

"Светът се промени за авиолиниите. Не знам как точно, но се надявам коригирането да стане бързо", казва Бъфет. "Не знам дали американците са променили навиците си или ще ги променят заради перриода на ограничения", добавя той.

Акциите, от ккоито Бъфет се е освободил, са поевтинели с до 70% от началото на годината. Това е рядко действие от страна на инвеститора, който е известен с това, че купува и държи  за дълго време акции.

Защо не е правил големи инвестиции

Милиардерът също така даде яснота и за очакваната "мегаинвестиция". От години хордингът не е правил сериозни покупки и така натрупа $137 млрд. в брой към края на март. Той казва, че причината е проста – не е открил нищо достатъчно привлекателно. "Искаме да направим нещо сериозно. Ако дойдете днес и предложите нещо за $30, $40 или $50 млрд., и го харесаме, ще го купим", казва Бъфет.

Купувайте индексен фонд

Бъфет смята, че средните инвеститори трябва да купуват широки позиции за дългосрочен период, вместо да следват съветите за подбиране на акции на другите.

"Според моите представи за повеечето хора най-доброто нещо е да притежават индексен фонд, базиран на S&P 500", казва Бъфет. "Хората плащат много пари за съвети, от които нямат нужда", допълва той.

"Ако се доверите на Америка и задържите с десетилетия тази позиция, ще спечелите повече, отколкото ако купувате държавни ценни книжа или следвате съветите на експерти", казва той.

Бъфет съветва хората да не взимат пари на заем, за да участват на пазара, особено във времената на несигурност покрай пандемията.

Вицепрезидентът на Berkshire Чарли Мънгър (96 г.) не присъстваше на срещата, но Бъфет каза, че дългосрочният му партньор е в отлично здраве и ще се завърне в следващото годишно събрание. "Аз също съм в добро здраве", казва Бъфет.

 

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ