Неудобно време за умиране

Слуховете за здравословното състояние на Ким Чен-ун напомниха колко опасен е режимът в Северна Корея

Пламен Енев
Пламен Енев / 02 May 2020 16:09 >
Неудобно време за умиране
НАСЛЕДНИК Анализаторите са сигурни, че Ким Йо-чен ще поеме страната, ако нещо се случи с брат й
Kим Йо-чен се превърна в център на световното внимание, след като нейният брат и върховен лидер на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун изчезна от публичния живот. Поредица от слухове за влошаване на здравословното му състояние след сърдечна операция и дори съобщения, че е починал, вдигнаха сериозно опасенията за световната сигурност. Официални представители на Южна Корея, както и източници от американското разузнаване, отхвърлиха тази възможност, но в обвитата в секретност държава нищо не е сигурно. 

Дори Ким да е жив и здрав, както твърдят държавните медии в Пхенян, този епизод е напомняне за рисковете от борбата за власт в една изключително бедна, но разполагаща с ядрени ракети държава. „Залозите са огромни, като се има предвид големият арсенал от оръжия за масово унищожение, числеността на армията, огромният апарат за социален контрол и готовността на режима да бъде брутален спрямо собственото си население“, заяви пред „Файненшъл Таймс“ Джени Таун, заместник-директор на 38 North, занимаващ се със Северна Корея тинк-танк, базиран във Вашингтон.

32-годишната Ким Йо-чен беше любимка на баща си Ким Чен-ир, който се възхищаваше на нейната интелигентност. Тя е подготвяна за властта още от тийнейджърка, и то от севернокорейския пропаганден майстор Ким Ки-нам, казва Майкъл Мадън, американски експерт по Северна Корея. „Това момиче е взело майсторски клас в севернокорейската политика. Тя редовно присъстваше и свикваше важни срещи и беше впечатлила китайския лидер Си Цзинпин по време на техен разговор. Няма кой друг освен нея, който да поеме ръководството“, смята Мадън. Източник на Асошиейтед Прес изчисли шансовете Ким Йо-чен да поеме страната, ако нещо се случи с нейния брат, на 90%. 

Тя доби известност през 2018 г., когато беше изпратена в Сеул, за да представлява КНДР на Зимните олимпийски игри, и стана първият член на династията Ким, посетил Южна Корея след войната. Зад кулисите се смята, че заема все по-важна роля в управляващата партия.

Държавните пропагандатори засилиха нейната легитимност като част от пряката кръвна линия на обожествявания основател на страната Ким Ир-сен. Миналата година тя бе снимана да язди редом до брат си, като юздите и табелките по коня й носеха същите знаци като тези на жребеца на лидера. „За средностатистическия севернокореец това е доста сигурен знак, че тя е специален човек, че е част от кръвната линия на планината Паекту“, каза Рейчъл Лий, бивш анализатор на Северна Корея в правителството на САЩ. 

Въпреки всичко заради конфуцианския патриархат в КНДР стои въпросът дали една жена, макар и с такъв авторитет и с „кралска“ кръв, може да упражнява контрол над военния и политическия елит в Пхенян.

Колкото и парадоксално да звучи, демократичната световна общност може и да се моли Ким Чен-ун да е жив и здрав. „Докато съседите на Северна Корея са затънали във вътрешни проблеми заради глобалната пандемия, отношенията между САЩ и Китай са напрегнати, а международните организации са затруднени, светът не е добре подготвен за смъртта на Ким Чен-ун“, обясни пред „Ню Йорк Таймс“ Лейф-Ерик Исли, преподавател в Ewha Womans University в Сеул. Ако все пак с лидера се случи нещо, то най-добре е Ким Йо-чен да поеме властта, защото тя ще продължи линията на брат си. Т.е. малко или много ще се знае какво да се очаква от Пхенян. Най-лошият развой за Запада е бурна борба за власт между висшето партийно ръководство. В дългосрочен план това най-вероятно ще доведе до рухването на деспотичния режим, но когато става въпрос за ядрена държава, никой не изгаря от желание да провери шансовете.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ