Съветите на психолозите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 April 2020 12:18 >
Съветите на психолозите
Д-р Владимир Сотиров, психиатър: Не спирайте да мислите самостоятелно

В състояния на криза всички са много мобилизирани, стягат се, напрягат мускули, за да могат да оцелеят и да я понесат. Проблемът идва, след като кризата отмине. И колкото по-дълго продължава кризата, толкова по-големи ще са щетите след това, толкова по-голям брой хора ще страдат от посттравматичен стрес или от депресия, от изчерпване и ще имат нужда от професионална помощ.

В период на криза обаче хората не трябва да спират да мислят самостоятелно. Звучи малко парадоксално, защото се очаква хората да се оставят в ръцете на лидерите, които знаят най-добре как да се справят със ситуацията, понеже са най-добре информирани и разполагат с всякакъв ресурс. Но от друга страна, това е нож с две остриета, защото ни прави още по-безпомощни и зависими от обстоятелства извън нас, което пък дава усещането, че нищо не зависи от нас.

Трябва да има баланс. От една страна, ние трябваме да спазваме инструкциите и указанията на тези, които управляват кризата, но от друга – не трябва да обезвластяваме сами себе си и да се отказваме да мислим за случващото се и да си задаваме въпроси дали мерките, които се препоръчват, не могат да бъдат в някаква степен индивидуализирани и адаптирани към нашия живот и ежедневие. Аз не виждам проблем да разходиш за малко детето си, без да го събираш с други деца. А в същото време кучкарите да могат да извеждат на разходка животните си. Няма как и децата да не се срещат с възрастните, защото у нас обикновено бабата и дядото ги гледат, докато родителите са на работа. У нас възрастните не се настаняват масово в старчески домове, тук все още живеем в семейство, грижим се един за друг и няма как роднинските контакти да бъдат максимално ограничени.

Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило и член на Медицинския щаб: Информирайте се за Covid-19 не повече от 15 минути на ден

Властта е адекватна в даването на информация, но хората не са длъжни да гледат непрекъснато информационни канали и да четат информационни сайтове. Има достатъчно други възможности за занимания.

Моят съвет е информирането за развитието на ситуацията с Covid-19 да не се прави за повече от 15 минути на ден, както и да се подбират надеждни източници, които не съдържат конспиративни теории, защото те създават огромно напрежение и паника.

Истината е, че сега има по-голям наплив от разтревожени хора, които ни се обаждат. Те не са диагностицирани с психични разстройства, просто се обръщат за съвет какво да правят, защото се чувстват несигурни в ситуацията.

И това е нормално. Човек изпитва страх за себе си, за близките си, страх как ще му се отрази изолацията, и ние им помагаме със съвети. Телефоните за психологическа помощ, които се разкриват, буквално прегряват.

Има и група хора, които се обръщат към нас и във връзка с тревогите си за тяхното оцеляване и ние не можем да им помогнем адекватно, защото нямаме рационални аргументи. Не може да кажем на някой човек, който е останал без работа, без доходи и без светлина в тунела да има позитивна нагласа, защото това ще прозвучи като подигравка.

В този период на пандемия, който не знаем колко ще продължи, е много важно да бъдем заедно и да бъдем човеци. Само с човещина и съпричастност ще можем да преминем през тази криза. Нека хората вършат добрини, защото когато човек върши добро, удовлетворението, което изпитва, е огромно.

Текстът е публикуван в брой 12/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ