Как го правят другите

Помощите за икономиките на държавите от Централна и Източна Европа варират от кеш през опрощаване на задължения до субсидирана заетост

Емил Петров
Емил Петров / 02 April 2020 13:05 >
Как го правят другите
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
мащаб: Общият размер на помощта, с която Германия подкрепя икономиката, може да достигне €750 млрд.

Правителствата на всички европейски държави започват да предприемат мерки в помощ на бизнеса, засегнат от мерките за справяне с пандемията. Докато в големите икономики те са комплексни и мащабни, в тези от Централна и Източна Европа са по-фрагментирани, с много по-малък ресурс и с повече условности, показва справка на "Икономист".

За сравнение започваме прегледа с мерките в най-голямата европейска икономика.

Германската "базука" – много и бързо
Германия мобилизира сериозни финансови ресурси за работниците, самонаетите и компаниите. Притежаваната от държавата банка KfW гарантира до 80% риска при кандидатстване за заеми за инвестиции и оборотен капитал за големите компании и до 90% за малките и средните. Също така директно могат да бъдат осигурени и нисколихвени кредити за оборотни средства. Федералният финансов министър Олаф Шолц нарече схемата за ликвидност "базука" и това не е случайно – по нея всички компании, които не са имали проблеми към края на 2019 г., могат да кандидатстват за суми до €1 млрд., като в специални случаи този размер може да бъде увеличен.

Създадената през 1948 г., за да администрира "Плана Маршал", KfW не дава директно заеми на корпоративни клиенти, а използва търговските банки, за да достигнат парите до крайни клиенти. Общият размер на кредитната линия е неограничен, а процедурата за малките и средните предприятия е доста улеснена. От Дойчебанк казват, че са одобрили за минути €110 000 на първия си клиент – пекарна от Мекленбург, който е получил парите след 24 часа. За големите се разглеждат много документи, което може да отнеме седмици.

Компаниите, които са загубили над 10% от обема работа, могат да кандидатстват за краткосрочна помощ от държавата за плащане на заплати на своите служители. Държавата ще финансира до 67% от нетната заплата, а социалните осигуровки ще бъдат приспаднати в пълен размер. В пакета от мерки държавата задължава наемодателите да не прекратяват наемите на своите клиенти – фирми и граждани, които през следващите 3 месеца няма да ги плащат.

Заразените, които са изолирани от здравните власти, получават за срок от 6 седмици компенсация в размер на нетната заплата, като от седмата седмица те започват да получават болнични.

Самоосигуряващите се лица и компаниите с до 5 заети могат да получат еднократно федерална помощ до 9000 евро, а тези с до 10 служители – до 15 000 евро. Поради федералния характер на Германия отделните провинции също имат свои програми за финансова помощ. Кандидатстването за тях става с формуляр, който се попълва и подава електронно до 31 май.

"Имаше проблем в началото, защото трябваше в петък да пуснат формулярите на страницата на инвестиционната банка, а системата тръгна в събота по обяд, и когато ми дойде редът, се оказа, че вече са се записали 66 хиляди преди мен", казва пред "Икономист" Диана Караш, българка, която живее и работи в германската столица. Тя обяснява, че провинция Берлин осигурява €5 хил. за ликвидност на микропредприятията – основно за заплати. Федералните 9 хиляди евро ще се използват за лизинг, вещни и финансови нужди. "Няма кой знае колко неща за писане – банкова сметка, собственик, документ за самоличност, избиране на проблем, от който фирмата или лицето са засегнати – поради други предприятия, с които е свързана, защото има анулации, загуба на оборот поради липсващи поръчки, или нещо друго, свързано с коронавируса", обяснява тя.

Във вторник поисканите от нея средства вече бяха преведени в сметката й.

ОТСРОЧКА: В Гърция се разрешава 3-месечна отсрочка на данъчни и осигурителни плащания
Източник: Gulliver Photos/Getty Images


В Гърция – по €800 на засегнат от кризата
В Гърция предприятията получават право да спират временно трудовите договори на свои служители. В такъв случай всеки работник, засегнат от мярката, получава еднократна помощ от €800 от държавата, за да покрие своите неотложни разходи. За този период плащането на осигуровки се спира. Фирмите могат и да въведат ротационна работа, като дават заетост само за половината от времето на своите служители и им плащат 50% от заплатата. За бизнеса и работниците осигуровките за февруари и март, платими съответно до 31 март и 30 април, могат да бъдат отложени съответно до 30 септември и 31 октомври, без да се начисляват лихви и санкции.

Изплащането на компенсациите започва от 1 април, като засяга и тези, които сами са прекратили трудовия договор. В схемата са обхванати и самоосигуряващите се, както и регистрирани еднолични търговци и други професионални категории.

Бизнесите, които са затворили заради предприетите от правителството мерки, получават и отстъпка от 25% от данъчните задължения, ако си ги платят в 4-месечния срок на забава.

До 10 април се очаква около 90% от предприятията да използват мярката, като около 2 млн. служители ще получат компенсация от по €800, показват прогнозите на гръцкото финансово министерство.

1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ