"Стар" бизнес в нови дрехи

Как да направим ново име в утвърдена индустрия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 March 2020 14:59 >
"Стар" бизнес в нови дрехи
Решавайки да развиете бизнеса си, лесно може да се изкушите да погледнете към новите индустрии. Кой не би искал да бъде следващото голямо име в технологиите или да бъде запомнен с някакъв животоспасяващ пробив в здравеопазването? Но не бива да забравяте как работи икономиката: пазари като финанси, недвижими имоти и застраховане продължават да печелят пари не защото са секси, а защото са необходими. Дори в рецесия всеки има нужда от дом и/или банкова карта.

Ако вашата компания работи в един от тези сектори, приемете го. За да достигнете следващата си фаза на растеж, не изхвърляйте "старата" си индустрия, а направете ново име в нея. Ето няколко съвета как може да го направите, от съоснователя на Hostt Питър Дайсим, които той дава пред Entrepreneur.

Преопаковайте основния си продукт
Когато през 1892 г. беше основана General Electric (GE), нейният продукт – електрическо осветление – беше всичко друго, но не и скучен. Но бързо то стана масово и евтино и компанията тръгна на лов за нещо друго. Малко след края на ХХ век инженерите на GE осъзнаха, че електричеството ще промени всякакви други неща по полезни начини. Нажежените от електричество метални елементи не само даваха светлина, но и можеха да служат за приготвяне на храна. Насочено към вакуумна тръба, електричеството произвежда радиация – сега известна като рентгенови лъчи, – което позволява да се гледа през меките тъкани. Помислете за сърцевината на вашия продукт или услуга и как той може да промени други.

Направете подмарка
Марките не могат да бъдат всичко за всички. Ако компанията ви традиционно е насочена към млади купувачи, то по-възрастните няма да ви приемат сериозно, когато решите да ги достигнете при разширение на бизнеса. За да докоснете нова аудитория, може да се нуждаете от ново име. Застрахователната компания Shelter е основана през 40-те години, когато всички застрахователни услуги са движени предимно от личните взаимоотношения. Вместо да застраши марката си в опит да достигне до по-млади потребители, Shelter направи Say Insurance. Сега и Shelter, и Say предлагат автомобилна застраховка, но Say го прави чрез онлайн модел, който се харесва на младите.

Създайте нови канали за продажби
Много преди обикновеният американец да използва интернет, "Уолмарт" беше на всеки ъгъл на пазара на дребно в САЩ, достигайки до най-малките населени места. До края на 90-те години магазинът вече продава всичко, от което може да се нуждае клиентелата му. Въпреки това през 2000 г. бе пуснат Walmart.com. Така компанията можеше да достигне на практика до всички в страната. Тя повтори този ход наскоро със своите безплатни доставки над определен минимум покупки за тези, които не искат да пазаруват в магазина. Изберете нови канали за продажби въз основа на платформите, които вашата аудитория вече използва. Ако сте марка за облекло за младежи, която вече се продава в магазините на дребно и на вашия уебсайт, какво ще кажете за Instagram?

Задайте социална мисия
Основана през същата година като GE, Coca-Cola може да изглежда като една от онези компании, които вече са ударили тавана си. Но вместо да започне да продава онлайн, тя пое по различен път: социална отговорност. Бизнесът с напитките на Coca-Cola продължава да расте отчасти поради мащабните й ангажименти за устойчивост. Оказа се, че младите потребители харесват "стари" компании, които освежават имиджа си, оставайки верни на основния си продукт.

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ