Крачка напред във фотографията

Покупката на „истинска“ камера е инвестиция за цял живот

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 March 2020 16:41 >
Крачка напред във фотографията
Източник: Shutterstock
Смартфонът направи излишни компактните дигитални камери, но ако наистина обичате да снимате, и най-добрата електроника и изкуствен интелект не може да замени истинския фотоапарат. С камера със сменяем обектив може да усъвършенствате фотографските си умения, да използвате различни обективи, а в един момент дори да печелите пари, като продавате в сайтове за сток фотография своята продукция. 

За да купите „истинска“ камера, не е необходима голяма инвестиция. Голямата тройка – Canon, Nikon и Sony имат изгодни оферти за начинаещи, като могат да се намерят и добри устройства от други производители.

Едно от най-изгодните предложения е Nikon D3500. Въпреки че моделът е от лятото на 2018 г. на пазара, предимството му е лесното меню с упътвания, които се показват на дисплея, така че много бързо ще научите смисъла на различните режими на работа. Големият набор от допълнителни обективи както на Nikon, така и на други производители (повече от 200, бел. ред.), също е предимство. Цената е 699 лв. в комплект с обектив 18-55 милиметра. Може да заснема и видео с резолюция до 1080р, тежи 415 г, а с едно зареждане на батерията прави до 1550 снимки. Неудобството е, че няма Wi-Fi, а дисплеят му не е сензорен.

Неговият пряк еквивалент е Canon 2000D, който е на същата цена и с подобни технически характеристики. Но е малко по-тежък – 475 г, с по-малка светлочувствителност на сензора и по-бавна скорост на заснемане – 3 кадъра в секунда срещу 5 за Nikon D3500. Батерията му издържа само 500 кадъра. Съвет: ако държите да започнете с Canon, по-добрата оферта е модел 250D. Той е по-скъп – 1099 лв. с обектив 18-55, но записва 4К видео, има по-дълъг живот на батерията – над 1000 кадъра, и освен това е с въртящ се сензорен дисплей, Wi-Fi и Bluetooth свързаност. Тежи само 449 грама. В този ценови клас добро предложение е и Nikon D5600 (999 лв.). Той е с въртящ  се сензорен дисплей и е много компактен – 465 г, като тялото му е подсилено с карбонови нишки, но не може да снима 4К видео.

Всички тези модели са от огледално-рефлексен тип - изображението на снимания обект минава през обектива, след това през огледален модул и се вижда във визьора. Но през последното десетилетие се разви нова категория камери – т. нар. безогледални. Те са по-компактни и леки, защото са с електронен визьор, който е голямо предимство – показва по-ясно това, което снимате, заедно с настройките на камерата и приложените ефекти в реално време. Обективите им също са по-малки. Но има няколко проблема – по-малко кадри с една батерия (300 – 400),  ограничен избор на обективи и по-висока цена.

В тази категория не трябва да подминавате Sony A6000 – 285 г, със светкавичен автофокус и с накланящ се, макар и несензорен дисплей. Понеже е на пазара от няколко години, има по-богат избор на лещи. В комплект със стандартен обектив 16-50 мм струва 999 лева.

Почитателите на класическите фотоапарати трябва да обърнат внимание на FujiFilm X-T100. Това е безогледална камера с ретро дизайн, с удобни въртящи се превключватели за основните настройки. С 430 кадъра с едно зареждане на батерията и 91-точков автофокус, теглото му е 448 грама. В комплект с базов обектив 15-45 мм струва 1199 лева.

Срещу още пари отгоре – 1599 лв., може да купите новия Nikon Z50, който вече дава възможност за серийно снимане с до 11 кадъра в секунда с 209-точков автофокус и качествен 4К видеозапис. Тялото му е изработено от магнезиева сплав, тежи 450 грама.

При всички случаи, ако се насочите към безогледалните фотоапарати, купете поне една резервна батерия и я дръжте винаги заредена подръка. 

Текстът е публикуван в брой 8/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ