Ясно за газовата сделка

„Булгаргаз“ не договори 40-процентно намаление с „Газпром“, а промяна на формулата за цената, която става пазарна

Пламен Енев
Пламен Енев / 06 March 2020 14:44 >
 Ясно за газовата сделка
ОБЕЩАНИЯ: Министър Петкова напомни, че въпреки поевтинелия газ, цените на парното определя КЕВР.
България, най-после, ще внася газ от Русия на пазарен принцип. Това, което правителството обяви за своя победа след „тежки преговори“, обаче трябваше да се случи отдавна и е триумф на европейската солидарност. Защото не София реши да предоговори високите цени на „Газпром“, а ЕК принуди руския газов гигант да го направи, за да избегне многомилиардни антимонополни глоби. От споразумението веднага се възползваха останалите 7 държави, третирани неравноправно, докато България не бързаше да търси правата си през последните две години. Волно или неволно, управляващите вкараха в обществения разговор и друга заблуда - че цената на газа за България намалява с над 40%. Това може да е вярно само за следващия месец, но не и по принцип, защото е договорена не твърда цена, а формула за ценообразуване. Досега тя се определяше само на база на петролните деривати, докато вече ще е от няколко компонента – цена на европейски газови хъбове, петролни деривати и щатски долар. Заради търговската тайна „Булгаргаз“ не обявява точното съотношение, но загатна, че превес имат хъбовете, където основен дял има евтиният втечнен газ. Така че обявеният спад от 40% е изчислен за април, когато ще получим газ на цена от 26,29 лв./МВч, при 44 лв./МВч по досегашния договор. Цените ще се актуализират вече месец за месец, което означава, че ще бъдат различни. На 3 март, когато бе обявена договорката между „Газпром“ и „Булгаргаз“, цената на най-ликвидния европейски хъб TTF в Холандия бе 9,3 евро/МВч. Ниските стойности се дължат на забавената икономическа активност в Китай, който е най-големият потребител на природен газ в света. Това води до свръхпредлагане на втечнен газ, чиито производители са принудени да го пласират в Европа въпреки слабото търсене. Ако конюнктурата се промени и търсенето изпревари предлагането, газът на хъбовете ще поскъпне и тенденцията ще се обърне. Това не значи, че сегашната формула, стъпваща на пазарен принцип, не е в пъти по-добра от предишната, просто трябва да се разясни на потребителите. Защото ако през зимата газът поскъпне, някой трябва да обясни защо се случва, тъй като бе казано, че имаме „40-процентно намаление“. 

Новата ценова формула ще има ретроактивно действие – от 5 август 2019 г., когато „Булгаргаз“ поиска преразглеждане на договора с „Газпром“. Руската компания ще възстанови разликата в цените за този период от 7 месеца, като по изчисления на българската страна става дума за около 150 млн. лв. Въпрос на сложни изчисления е каква щеше да е сумата, ако бяхме пожелали предоговарянето година по-рано, както направиха други от засегнатите от монополното положение на „Газпром“ страни. Но във всеки случай щеше да бъде много по-голяма. Според властите „горницата“ ще бъде върната на крайните клиенти, но няма как това да се гарантира. Комисията за енергийно и водно регулиране, която е независима, трябва да преизчисли цените за потребителите на газ, парно и топла вода със задна дата и да укаже каква да бъде процедурата. „Топлофикация-София“ например е най-големият клиент на „Булгаргаз“, но и най-големият му длъжник. По тази причина е много малко вероятно софиянци, които са си плащали сметките през последните 7 месеца, да получат компенсация след утвърждаване на новите цени. По-скоро, каквито и да са надвзетите суми, които газовото дружество ще дължи на парното, ще си ги удържи, защото дългът на столичната „Топлофикация“ е около 200 млн. лв.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ