Новият Golf – същият като стария?

Golf не се променя радикално, но остава жизнен. Напълно новият Golf 8 се разделя с бутоните. Става и хибрид

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 February 2020 10:22 >
Новият Golf – същият като стария?
Източник: BBC Top Gear
Golf 8
Том Харисън,
BBC TOPGEAR

Golf все още е и най-вероятно и в следващите години ще остане символът на Volkswagen. И ще бъде отговорът ни на въпроса каква кола да си купите. Което не е лоша идея. Разликите между седмото и осмото поколение на Golf са по-големи в сравнение с тези между шестата и седмата генерация.

Симпатичният и добре подреден интериор на стария модел е част от историята. Сега, като изключим вратите и волана, никъде другаде няма бутони. Всичко се управлява от голям тъчскрийн, а оцелелите физически контроли са много малко и не са измислени по най-добрия начин.

Точно това проверихме. Бутоните са точно такива, но пък инфотейнмънт системата работи като тези, които ще намерите при BMW или Mercedes.Що се отнася до дизайна... интериорът изглежда добре. С времето ще разберем дали тук са се запазили и най-добрите традиции по отношение на удобството на борда. Има и гласов асистент – „Здравей, Volkswagen“, а вградената сим карта осигурява постоянно присъствие онлайн, което означава интернет радио и достъп до услугите We Connect.Новият Golf тръгва с два бензинови турбомотора – 1-литров 3-цилиндров и 1,5-литров 4-цилиндров, както и с 2-литров дизел. Версиите със 7-степенна DSG трансмисия, без тази с 1-литровия мотор, може да се поръчат и като мек хибрид с 48 волта, което ще означава по-нисък разход на гориво. Колите с механични скорости получават нова предавателна кутия, но те, както и дизелът, нямат хибриден вариант.

Golf получава голям тъчскрийн, както и дигитално арматурно табло, LED фарове и нещо, наречено C2X. То дава възможност на колата ви да комуникира с другите автомобили наблизо и да ги предупреждава за приближаваща линейка, задръствания, аварирала кола на пътя и т.н.

Много от системите за безопасност и електронните помощници на водача на борда на Golf идват от по-луксозния клас и се предлагат при S-класата например. Круиз контролът е свързан с GPS и може да спира сам за завои и кръстовища. Автономното придвижване от второ ниво действа при скорост до 200 км/ч и може да оставите автоматичните фарове на дълги, без обаче да заслепявате другите.


Багажникът е с приличен размер, а пространството на задните седалки е в рамките на очакваното. Усеща се малко по-просторно в сравнение с 1-вата серия или А-класата, но трябва да сравним и трите коли, за да сме сигурни. Което ще стане скоро, Golf излиза на пазара през пролетта.

Текстът е публикуван в брой 5/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ