Опит за ограничаване на Огнян Донев и Марешки

Правителствен законопроект за лекарствата забранява на търговците на едро да имат аптеки, но нормата пак може да бъде заобиколена

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 31 January 2020 16:49 >
Опит за ограничаване на Огнян Донев и Марешки
Законопроект за лекарствата на Министерския съвет, призван да пребори монополистите на пазара, може да се препъне в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и в парламента. Но и целта му може да е съвсем друга.

Според депутати, с които "Икономист” разговаря, законът ще удари и най-големите и видими играчи на пазара –"Софарма” на Огнян Донев, който е едновременно производител, търговец на едро и продавач на дребно, и лидера на "Воля” Веселин Марешки, който е търговец на едро и притежател на верига от аптеки. Търговецът на едро на Марешки е "Фармнет", а десетки дружества под различни наименования играят на пазара с обща марка "Аптеки Марешки".
Национална аптечна карта
С проектозакона се въвежда и Национална аптечна карта, призвана да ограничи разкриването на нови аптеки в големите градове и да осигури медикаменти в селата, в които няма аптеки. Аптечни филиали ще може да се откриват в отдалечени населени места, без ограничение за броя им. Картата трябва да бъде приета до една година от влизането на закона в сила.

"Самият факт, че законът вече е в парламента, е успех за нас”, коментира пред "Икономист” проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Според него пазарът в момента е сериозно изкривен. Не е позволено едно юридическо лице да има повече от четири аптеки, но тази норма редовно се заобикаля от големите вериги, като контрол върху нарушенията няма. "Никъде по света производител на лекарства няма верига от аптеки и не му се позволява да владее целия пазар – от производството до крайното потребление”, заяви проф. Гетов.

Или на едро, или на дребно
Промените дават 6-месечен срок на търговците на едро с аптеки да се откажат от едната си дейност. Иначе Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще им отнема разрешителното или за търговия на едро, или за аптеки според това кое е издадено по-късно. "Тази промяна е едно от най-добрите неща, които могат да бъдат направени, защото изискването на Европейския съюз е ограничаване на вертикалната интеграция (търговец на едро да има аптеки)”, коментира пред "Икономист” Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването. По думите му, когато един търговец на едро притежава верига от стотици аптеки, влияе прекомерно върху пазара и убива конкуренцията. Затова и единични аптеки на фармацевти в малки населени места почти няма – те не могат да издържат на конкуренцията. Семерджиев припомни, че още когато през 1999 – 2000 г. България е преговаряла за членство в ЕС, е въвела принципа един фармацевт – една аптека.

Законопроектът среща подкрепа от депутати от управляващата коалиция. Зам.-шефът на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ) смята, че е време за нормализация на пазара. Същата теза защитава и Калин Поповски от "Обединени патриоти”. В парламентарните групи на БСП и ДПС още не са обсъждали проекта, а от "Воля” засега отказват коментар. От "Софарма" казаха пред "Икономист", че нямат становище по този закон, защото фирмите не дават становища, които касаят регулации. От здравната комисия обясниха, че проектът вероятно ще влезе за разглеждане след обсъждането на промените в Закона за лечебните заведения, даващи право на частна практика на фелдшерите и медицинските сестри.

КЗК направи структурен анализ на фармацевтичния сектор през 2016 г. и установи, че четири от търговските вериги са с вертикална интеграция – търговец на едро и аптеки. Това са "Марешки-Фармнет”, "Медея-Медея-Фармако”, "Феникс-Ремеди Трейдинг” и "Софарма”, която е и производител. Причината да се заобикаля законът и да се създават големи вериги е, че в него няма изрична забрана за свързаност на лицата, носители на разрешенията за търговия на дребно, както и за осъществяването на други дейности – производство, търговия на едро и др. Така едно лице може да създаде група от самостоятелни юридически лица, всяко от които притежава по четири аптеки. От КЗК тогава предложиха да се създаде нов модел за контрол, но това така и не се случи.

Според Илко Семерджиев у нас парите за лекарства са 3,9 млрд. лв. - повече от парите за медицина – нещо, което го няма никъде в ЕС.
Шефът на БФС проф. Илко Гетов смята, че търговците на едро не бива да притежават и аптеки

Според Българския фармацевтичен съюз промените са наложителни, защото вертикалната интеграция води до "замазване” на плащане на ДДС, тъй като фирмите от една група си прехвърлят взаимно фактури, до порочни практики, както и до това отделни лекарства да са налични само в определена търговска верига.

Със съдействието на КЗК
Законопроектът обаче може и да се обезсили. КЗК е започнала т.нар. процедура по застъпничество за конкуренция и оценка на въздействието на закона, и заключи, че обединението на търговци на едро с аптеки съответства на пазарната логика. В предварителния си доклад комисията твърди, че на пазара са възникнали стотици големи и малки вериги от две и повече аптеки, през които минават 75% от продажбите на лекарства. Констатира също, че има случаи аптекарски вериги да регистрират свой собствен склад, който да се грижи за доставките им, или обратното. "Няма случай, в който да е регистрирано, че веригите аптеки продават под себестойност или на по-висока цена. липсата на определен продукт в аптеката логично води до това пациентите да потърсят медикаменти в конкурентен обект, тъй като пазарът на лекарства зависи от това какво е изписал лекарят", пише в предварителното становище. Според КЗК вертикалната интеграция между търговците на на лекарствени продукти на едро и дребно дори би могла да има положителен ефект върху конкуренцията. Така комисията се обърна на 180 градуса, след като в свой доклад от 2010 г. смяташе, че консолидирането може да доведе до високи цени или на цени под себестойността на продукта.

Неофициално от бранша коментират, че този закон засяга и по-малки търговци, които също имат едновременно складове за лекарства и аптеки. Според търговци на едро обаче поправките като цяло са безсмислени, защото няма как да попречат на бизнес, който вече е изграден. "И в момента има забрана едно и също юридическо лице да притежава аптека и да е търговец на едро", коментираха от бранша. Тяхното мнение се покрива с първоначалния доклад на КЗК, в който се твърди, че големите вериги не пречат на конкуренцията. От търговския бранш на търговците на едро искат не просто да не се приемат новите ограничения, а забраната едно юридическо лица четири аптеки да отпадне. Те се позовават на това, че ЕС няма установена обща регулаторна рамка относно търговията на дребно с лекарствени продукти. анализът показва, че страни-членки, където собствеността на обществена аптека е ограничена до 1 фармацевт са: Германия, Испания, Унгария, Австрия и Финландия.

Депутати коментираха пред "Икономист”, че все още не е готов окончателният доклад на КЗК, но че становищата на КЗК имат сериозна тежест, което прави битката за този закон непрогнозируема. И изобщо не изключват това да е морков и тояга специално за Марешки, който трябва да внимава каква опозиция е.


Текстът е публикуван в брой 4/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ