Пазарът оцени и Alphabet на $1 трлн.

Инвеститорите изпитват затруднение да разберат истинската стойност на компанията – майка на Google

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 January 2020 12:03 >
Пазарът оцени и Alphabet на $1 трлн.
ЗАЛОГ: Waymo носи голяма надежда за пробив в автономните автомобили, но и много големи загуби за компанията, засега
През миналата седмица компанията – майка на Google, Alphabet достигна пазарната оценка от 1 трлн. долара, с което стана четвъртата американска компания, ударила този крайъгълен камък. Apple беше първата, която премина границата през 2018 г., последвана от Microsoft и Amazon.

Трилионната, вече, капиталова структура на Alphabet може да е объркваща за начинаещите инвеститори. Тя включва общата стойност на три класа акции: Клас A - с право на глас от първичното публично предлагане на Google; Клас B – с право на "супер" глас, които се държат на 84% от съоснователите Лари Пейдж и Сергей Брин; и Клас C – капиталови без право на глас, лансирани от Пейдж и Брин, за да могат да поддържат контрола върху компанията. Лабиринтът не завършва дотук. В основата на Alphabet е Google, интернет рекламен гигант. Но Пейдж и Брин прекараха години, разраствайки се отвъд основния си бизнес с реклами в мрежата и без да предоставят много данни за него. Дори най-известният бизнес на Google извън основната му търсачка, YouTube, никога не е имал подробни финансови резултати, дори след като Комисията за ценни книжа и борси поиска това. Резултатите на YouTube, с над 2 милиарда потребители месечно, са обединени заедно с всички други приходи от реклама на Google, които са около 84% от всички. Останалата част от приходите на Google идват по три направления: предлагането на облачни компютри и услуги от Google Cloud, Google Play и хардуерния бизнес Nest. Чрез тях компанията се опитва да се конкурира с другите гиганти Microsoft и Amazon по отношение на мобилни приложения и хардуер.

Alphabet включва и "Други залози", определян от анализатори като футуристичните хазартни игри на Брин и Пейдж, които оглавяват тази структура, след като се оттеглиха от активното управление на компанията майка в края на миналата година. "Други залози" генерират приходи чрез фирми като Fiber и Verily, но също така отчитат големи загуби – 941 млн. долара загуби при 155 млн. долара приходи в последното тримесечие. Всеки един от тези бизнеси може да изкара големи пари, ако управлява добре своите обикновено футуристични и трудни цели. Например счита се, че Waymo е близо до водещата позиция в надпреварата за технология за автономни превозни средства, но все още има малка яснота кога това може да се изплати, а по-голямата част от загубите на "Други залози" са генерирани от нея.

Всички тези фактори и неизвестни се сблъскват, за да направят пазарна капитализация от 1 трлн. долара, която е 31,2 пъти по-голяма от очакваната печалба на Google за 2020 г. Според Терез Полети от MarketWatch е много трудно да се прогнозира дали Alphabet ще се задържи на тези нива. Ако основният бизнес за търсене и реклами отново покаже забавяне на темповете на растеж през четвъртото тримесечие, инвеститорите могат да върнат част от постигнатото. Ако пък някой от специалните проекти на Пейдж и Брин направи внезапен удар, мащабът ще се увеличи. Полети смята, че инвеститорите трябва да притискат Alphabet за повече подробности и разбивка на финансовите отчети на компанията, за да са наясно дали настоящата оценка е реална и потенциално стабилна.

Текстът е публикуван в брой 3/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ