Поддръжката на Windows 7 изтече

Microsoft приканва потребителите да си купят нови компютри

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 January 2020 14:55 >
Поддръжката на Windows 7 изтече
Източник: Shutterstock.com
Microsoft прекрати вчера разширената поддръжка на операционната система Windows 7 за обикновени потребители. От днес, 15 януари на цял екран ще излизат предупреждения за рисковете от използване на остарялата платформа.

Windows 7 излезе преди повече от десет години – на 22 юли 2009 г. Според статистиката обаче, все още около 400 милиона потребители от цял свят работят с тази операционна система.

От април миналата година Microsoft предупреждава потребителите за предстоящата „смърт” на Windows 7 и им предлага да преминат към Windows 10 с подсещания, които се появяват на десктопа.

Но от днес, 15 януари 2020 г., системата ще започне да показва предупреждения на цял екран с описание на рисковете от използване на Windows 7 Service Pack 1 след прекратяване на поддръжката. Този нов подход всъщност бе въведен с декемврийската актуализация на Windows. Остава, разбира се, бутонът "Не ми напомняйте повече".

И след 14 януари потребителите ще могат да използват Windows 7. Но това ще бъде свързано с повишени рискове, тъй като системата няма да получава повече актуализации за сигурност. Функционалните ъпдейти за Windows 7 спряха още през януари 2015 г.

Бизнес и корпоративните потребители на Windows 7 ще могат да разчитат на поддръжка до януари 2023 г. срещу допълнително заплащане.

Безплатният ъпгрейд от Windows 7 до Windows 10 изтече на 29 юли 2016 г. Оттогава желаещите да обновят системите си трябва да платят 120 долара. На практика обаче мнозина успяват да ъпгрейдват безплатно.

Microsoft препоръчва на потребителите да не обновяват Windows 7 до Windows 10 на старите си компютри, а да си закупят нов компютър. Компанията се аргументира с факта, че през последните осем години компютрите забележимо се подобряват и поевтиняват, а някои компоненти и драйвери на по-стари машини може да не работят правилно в Windows 10.

Междувременно, Google обяви, че ще запази пълната поддръжка на Chrome за Windows 7 поне още 18 месеца – до 15 юли 2021 г. Това решение на интернет компанията несъмнено ще даде повече спокойствие на потребителите, повечето от които ползват именно браузъра Chrome.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ