КЕВР свали цената на природния газ с близо 2%

Това обаче няма да доведе до промени в цената на парното

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 January 2020 11:17 >
КЕВР свали цената на природния газ с близо 2%
Комисията за енергийно и водно регулиране реши цената на природния газ за първото тримесечие на 2020-та година да бъде намалена с 1,81% в сравнение с последните три месеца на миналата година.

От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна, както досега. Преговорите между Булгаргаз и Газпромекспорт бяха финализирани в края на миналата година. От смяната на трасето страната ни се очаква да пести средно по 70 млн. лв. годишно от транзитни такси, а газът може да поевтинее с 5%.

През новия пункт - "Странджа-2", България ще получава 2,9 млрд. кубични метра газ годишно, а инфраструктурата ни е готова да поеме количествата според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов:

"Имаме 11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа", както и газоизмервателна станция "Странджа". Те са въведени в експлоатация. И съществуващата инфраструктура, която е по т.н. трансбалкански газопровод също е в готовност да пренася количества и по сега съществуващото трасе".

Решението на КЕВР да намали цената, по която Булгаргаз ще продава синьо гориво през първото тримесечие на годината, обаче няма да се да се отрази на цените на топлинната енергия в страната.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ