Джеймс Пардю: Далеч сте от махане на визите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 November 2019 13:10 >
Джеймс Пардю: Далеч сте от махане на визите
Джеймс Пардю, посланик на САЩ в България 2002-2005 година
Джеймс Пардю, посланик на САЩ в България 2002-2005 година посочи в събота, че България е далече от отпадане на американските визи за българите.

"България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря. Решението ще бъде съобразно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса", коментира той пред БНР.

По думите му тази опция изглежда като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия за отмяна на визите. "Българите не бива да чакат със затаен дъх, освен ако не бъде постигнат голям напредък по изпълнението на критериите", подчерта Пардю.

"Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както трябва. Мисля, че дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна", обясни още той.

Дипломатът посочи, че отправя тези критики, защото иска България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. "Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция."

"Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо".

Той допълва, че би искал САЩ и ЕС да влияят повече на България за решаване на тези проблеми. "А те са сериозни, корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията. И България има много да наваксва."

"Във всяка страна има някакво ниво на корупция. Но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва", обяснява Пардю.

"Трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. И че дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията", допълва той.

Пардю е разочарован през 2004 и 2005 г., че ЕС не използва позицията си, за да постигне голям напредък в България в битката срещу корупцията. "Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е много по-напреднала в развитието си. Защото корупцията пречи на икономическото развитие, гони младите хора от страната, какви ли не проблеми създава."

Според него, "Европа още може да направи много. Разочарован съм, че САЩ не оказват натиск. Но корупцията не е точно водеща тема в дневния ред на Доналд Тръмп".

Бившият американски посланик в България счита, че срещата, до голяма степен е в отговор на покупката на изтребителите Ф-16. "Тръмп действа така - направи нещо за мен и аз ще направя нещо за теб. Така Борисов получи среща в Белия дом и съвместно изявление. Но тези изявления са пълни с общи приказки. Но едно нещо в това специално ми се струва значимо - предложението на България за координационен център за НАТО във Варна."

"Но това май е всичко. Целта беше най-вече Борисов да се покаже в Овалния кабинет с президента на Съединените щати. В това няма нищо лошо. Всъщност е много добре, че България говори с Вашингтон директно на най-високо ниво", допълва той.

Според него, българското правителство "ефективно балансира между руското влияние и участието ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Трудна е ситуацията за България. В края на краищата Русия има грамадно влияние в страната ви, най-вече чрез енергетиката".

"Казвам това не като някой, който не харесва Русия. Ясно ми е, че тя е велика държава. Имам проблем не с Русия като страна, или като народ, а с ръководството в Кремъл, което изглежда твърдо решено да подкопае демокрацията в Европа и в Съединените щати", обяснява Пардю.

Той допълва, че САЩ "изпратиха много способен дипломат за свой посланик в София. Според мен България има голям късмет, че посланик Херо Мустафа е в София. Тя има огромен дипломатически опит. Работила е на някои много трудни места."
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ