Китай и Франция сключиха сделки за $15 млрд.

Търговското споразумение бе подписано по време на визитата на Еманюел Макрон в азиатската държава

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 November 2019 16:05 >
Китай и Франция сключиха сделки за $15 млрд.
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Китай и Франция подписаха договори на обща стойност 15 милиарда долара по време на посещението на президента Еманюел Макрон в азиатска държава, заяви на брифинг китайски правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

Сключените двустранни сделки са в областта на въздухоплаването, енергетиката и селското стопанство, включително и одобрение за 20 френски компании да изнасят за Китай домашни птици, говеждо и свинско месо. Те също така се съгласиха да разширят протокола за износ на домашни птици, постигнат по-рано тази година, за да включат в него патици, гъски и гъши дроб, се посочва в изявление от кабинета на френския президент.

Одобрени са и енергийни сделки, които включват меморандум за разбирателство между китайската газова компания Beijing Gas Group и френският енергиен гигант Engie за сътрудничество по отношение на терминала за втечнен природен газ и за съхранение на природен газ в северния град Тияндзин.

Пред Ройтерс изпълнителният директор на Beijing Gas Group посочи, че сътрудничеството с Engie ще включва и доставка от френската фирма на мембранни технологии, използвани за предотвратяване на изтичане на газ, както и тяхното участие в мащабните китайски проекти за съхранение на газ.

Сред другите сделки, френската енергийна компания Total ще създаде съвместно предприятие с китайската Shenergy Group за дистрибуция на втечнен природен газ с камиони в делтата на река Яндзъ.

Двете страни също се договориха да постигнат споразумение до края на януари 2020 година относно цената и местоположението на съоръжение за преработка на ядрено гориво, което ще бъде изградено от френската компания Orano, известен преди под името Areva.

Също така стана ясно, че Китай ще подкрепи покупките на самолети на европейския конгломерат Airbus, заяви държавната информационна агенция Синхуа.

Еманюел Макрон се срещна в сряда с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин по време на тазседмичната си визита в Китай, където той присъства на голямото търговско изложение в Шанхай.

Синхуа добави, че двете държави са се споразумели да работят заедно, за да продължат програмата за завършване и доставка на модела A350 на европейския производител на самолети, както и да увеличат инвестициите на Airbus в Китай.

Китай и Франция също така се надяват да засилят сътрудничеството, особено в сектора на хеликоптерите, както и на двигателите на самолети и обучението за пилоти, се посочва в съобщението на информационната агенция.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ