Атланта – Ню Йорк на Юга

Столицата на Джорджия е като показен магазин на американския начин на живот, амбиции, тенденции, социални процеси, бизнес и градоустройство

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 November 2019 12:00 >
Атланта – Ню Йорк на Юга
Източник: Снимки: Ваня Палейкова
Една от забележителностите на Атланта - родната къща на Мартин Лутър Кинг
Ваня Палейкова

Атланта – столицата на американския щат Джорджия, е изненадващо хубав град. Изненадващо, защото не е от т.нар. велики градове като Ню Йорк и Сан Франциско, нито е политически и исторически център като Вашингтон, нито е типично американски като например Литъл Рок, Арканзас. В Атланта има от всичко това.

Когато чух, че наричат града „Ню Йорк на Юга“, го отхвърлих пренебрежително като поредното туристическо клише. Още на летище „Хартсфийлд“ обаче личи, че това не е обикновен град. Летището на Атланта е най-натовареното в света, но това не се усеща по никакъв начин. Напротив – организацията е изключителна, а обстановката е релаксираща, дори и заради рояла, на който изнервени пътници могат да посвирят в зимната градина.

Миналата година градът и летището бяха напълно парализирани от ирански хакери, които ги атакуваха с вирус и искаха откуп. Резултатът от невижданата кибератака е, че сега интернетът в Атланта е най-бързият и сигурният в САЩ. (Стига да не се логвате с IP адрес от Китай, Русия, Украйна, Иран.)

Умен, зелен и футуристичен


Пътувайки до центъра, човек лесно може да сбърка Атланта с най-бързоразвиващите се градове с футуристичните сгради и вътрешноградските магистрали с по 12 ленти. Но все пак Атланта е столицата на американския Юг и това няма как да бъде скрито под стъкло и бетон.

Атланта е и умен град. Всичко, за което говорим в България от десетилетия и не се случва, там е закон – всяка нова сграда се строи задължително със зелен пояс около нея и подземни паркинги за всеки офис и дом. Има място за всички – пешеходци, автомобили, велосипеди, тротинетки... Не че местните не се оплакват от задръстванията, но поне докато висиш в колата, си обграден от зеленина.

В централните и южните щати на САЩ има една характерна местна амбиция – да не са по-долу от големите и богатите. Това се изразява в неуморна предприемчивост и желание за модерност. Затова Атланта в момента е като показен магазин на американския начин на живот, амбиции, тенденции, социални процеси, бизнес и градоустройство.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ