Под строй на БГ море

Съчетанието на либерален режим за чуждите туристи и карантина за българите, избрали Гърция или Турция, е нелоялно и опасно подпомагане на туристическия бизнес

Драгомир Николов
Под строй на БГ море
За да влизат чужди туристи в България, трябва само да подпишат декларация, че са здрави, стана ясно от думите на Николина Ангелкова (на преден план)
Насоките на Брюксел

Европейската комисия също излезе със стратегия за възстановяване на туристическите пътувания между страните в ЕС, но само между такива със сходни профили по отношение на стадия на заразата с коронавирус.Лятото на малките курорти

Плажовете в България ще бъдат отворени още на 1 юни, като концесионерите ще бъдат задължени със Закона за здравето да предлагат чадъри и шезлонги на половин цена и да ги позиционират на разстояние от 2 метра.Всички хотели получиха „зелена светлина“ да отворят на 13 май.

Един от въпросите обаче е дали лято 2020 няма да се окаже сезонът на малките курорти? “Определено се наблюдават записвания в посока къмпинги, каравани, места, където българинът може да се почувства добре, в близост до природата.Явно в ситуация на коронавирус много от хората ще предпочетат да посетят места, където няма голямо струпване на хора. Но за да сме подготвени като бранш, е необходимо да бъдат направени маркетингови проучвания от страна на Министерството на туризма, което обаче не ги прави“, смята Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ в Несебър.

В момента всички хотели изискват от туристите да носят маски и ръкавици. Персоналът също е оборудван, задължително, с предпазни средства. В стаите са поставени дезинфектанти и червени точки на повърхностите, където коронавирусът потенциално може да се задържи – дръжките на вратите, картите за отваряне на стаите, кранчетата на душовете, дистанционното за телевизора и др.
“Рестрикциите за пътувания трябва първо да бъдат премахнати в области със сравнима епидемиологична ситуация и където има достатъчно възможности по отношение на болници, тестове, наблюдение и възможност за проследяване на контакти“, се казва в документа. Предвижда се Европейската агенция за контрол на заболяванията (ECDC) да започне да поддържа списък с райони с ниска циркулация на вируса, така че „общите карантинни мерки“ в Шенген да започнат да бъдат премахвани. 

Никой от туроператорите към момента не се наема да прогнозира кога ще стартират организираните пътувания на чужди туристи, още повече ако става дума за страни извън Европейския съюз. Само преди дни здравният министър Кирил Ананиев прогнозира, че рестрикциите за трети страни ще останат и след 13 юли.

Засега забраната за пътувания заради пандемията на един от водещите пазари за България – германския, е до 14 юни. „От 15 юни нататък ще се представи план за поетапно разрешаване на пътуванията. За начало се очаква да бъдат разрешени пътуванията в рамките на Германия, Австрия, Хърватия, които са дестинации основно за автомобилен туризъм. Нашите очаквания са програмата за България да се възобнови най-късно от средата на юли“, прогнозира Калин Сутев, представител на немския туроператор Der Touristik. Той уточни, че превозвачът, с който работи туроператорът, вече има готовност за полетите. „Лошият сценарий би бил, ако тази дата не е средата на юли, а е средата на август, защото тогава икономически няма да е изгодно на българските хотелиери да отворят за сезон, който ще продължи само месец и половина – два“, смята Сутев.

От Брюксел заявяват още, че ще следят да не се допуска дискриминация по отношение на гражданите на ЕС. Така например, ако Австрия реши да отвори границите си за пристигащи от Германия, това ще се отнася за всички граждани на ЕС, които живеят в Бундес републиката, а не само за германците. 

В документа на Европейската комисия се казва, че пандемията ще струва на туристическата индустрия в ЕС 400 милиарда евро само за тази година
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ