Под строй на БГ море

Съчетанието на либерален режим за чуждите туристи и карантина за българите, избрали Гърция или Турция, е нелоялно и опасно подпомагане на туристическия бизнес

Драгомир Николов
Под строй на БГ море
За да влизат чужди туристи в България, трябва само да подпишат декларация, че са здрави, стана ясно от думите на Николина Ангелкова (на преден план)
Оплетени в карантината

Първите съобщения от министрите на туризма и на здравеопазването за задължителна 14-дневна карантина след почивка в Гърция или в Турция директно взривиха социалните мрежи. Логично всички си зададоха въпроса кой работодател ще разреши почти месец отпуска заедно с карантината. И сравниха схемата със суперлекия режим за чуждите туристи.

На този фон базираното в Брюксел издание „Политико“ разпространи писмо на гръцкото правителство до Европейската комисия, с което се настоява за бързо завръщане към свободното движение на гражданите в Европа. "Целта ни е да положим усилия, за да бъдат разрешени отново пътуванията между страните от ЕС до 15 юни – там, където е възможно", се казва в гръцкия документ. В него пише още: "Не трябва да има "карантина или други непропорционални или забранителни изисквания при завръщането".

Буквално часове след разпространението на тази информация министърът на туризма взе думата от парламентарната трибуна и омекоти изказването си за карантината. „Бих искала да уточня, че до отмяна на извънредното положение както в България, така и в рамките на целия ЕС, всички чужденци, които влизат на територията на страната, така и българите, които пътуват в чужбина и се завръщат, подлежат на 14-дневна карантина", каза тя. В приетите поправки на Закона за здравето е разписано, че до 13 юли остават в сила задължителна 14-дневна карантина за всички, които се завръщат в страната. За това какво ще се случи след 13 юли, обаче няма отговор нито от Министерството на здравеопазването, нито от Министерството на туризма.“На пръв поглед на някои хотелиери, особено по морето, може да им се стори, че 14-те дни карантина са добро решение, то звучи и патриотично, но както и да го гледаме, е дискриминационно. Вместо това е хубаво да започнат да се правят двустранни разговори, каквито вече се наблюдават между Австрия и Германия например, които започват да се споразумяват там да няма карантини. Дания прави същото със Северна Германия. Все пак надеждата е на някаква дата ЕС да отвори границите си и да няма нужда от тези взаимни карантини“, коментира Димитър Попов от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Галин Георгиев, управител на един от водещите туроператори за руския пазар - „Солвекс“, смята, че България не трябва да губи шанса си да се утвърди като дестинация, „свободна от коронавирус“. Неговото предложение е да се допускат чужди туристи само от страни, в които поне три седмици няма нови случаи на заразата, и постепенно да се разширява тази група от страни. За да се приложи схемата обаче, и България трябва да стигне до ситуацията, в която заразата вече не се разпространява.

Освен рестриктивни управляващите обмислят и финансови стимули за почивка на Българското Черноморие. Идеята е на коалиционния партньор НФСБ – всички осигурени работещи българи да получат ваучер от 210 лв., ако решат да почиват за седмица на българското море – и беше внесена като текст с промените на Закона за здравето, с който извънредните мерки в България ще продължат да действат. Парламентарната правна комисия отхвърли предложението, но ГЕРБ реши да се съобрази частично с него – ваучери ще има, но само за работещите на първа линия срещу коронавируса, като лекари, полицаи и др., каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

С алтернативно предложение излезе Институтът за анализи и прогнози в туризма – ваучери за почивка да се раздават от работодателите (а не от държавата), така както в момента се раздават ваучерите за храна и те са регламентирани в Наредба 7 на Министерството на финансите. Идеята е работодателят да дава по 120 лв. на месец за тази цел, като за 6 месеца от началото на годината общата стойност ще достигне 720 лв. Предлага се за схемата да бъдат заделени 350 млн. лева, които ще стигнат за 700 000 – 800 000 легла. Ползата за работодателите ще е, че тези средства няма да се облагат с данък.

Продължава на стр.3
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ