Под строй на БГ море

Съчетанието на либерален режим за чуждите туристи и карантина за българите, избрали Гърция или Турция, е нелоялно и опасно подпомагане на туристическия бизнес

Драгомир Николов
Под строй на БГ море
За да влизат чужди туристи в България, трябва само да подпишат декларация, че са здрави, стана ясно от думите на Николина Ангелкова (на преден план)
Опасно либерален режим за чуждите туристи в България и крайно рестриктивен за българите, които изберат друго, а не БГ море за лято 2020. Идеите на министъра на туризма Николина Ангелкова – на влизане в България чуждите туристи единствено да декларират, че не са болни от Covid-19, а българите да стоят 14 дни под карантина, когато се върнат от почивка в чужбина – са откровен опит всички да се карантинират за задължителна почивка на Българското Черноморие, но без дори минимална гаранция за липса на зараза. За разлика от България, Гърция, Хърватия и Турция вече обявиха мерки, чрез които ще се опитат да контролират здравния статус на чуждите туристи (виж стр. 24 – 25), а Европейската комисия препоръча да се възстановят туристическите пътувания само между страни със сходно развитие на болестта (виж по-долу в текста).  

Декларации вместо тестове

Засега стратегията на българските власти за лято 2020 изглежда така – целта не е да не се допуснат чуждестранни заразени туристи, а да има гаранции, че евентуалните болни от Covid-19 ще си платят за лечението и няма да извиват ръцете на български хотели с претенции, че там са се заразили. За това говори фактът, че освен декларации от туристите няма да се изисква да са се тествали предварително или няма да им се правят тестове на влизане в страната. 

„Туристът ще декларира, че не е заразен с коронавирус, съответно, ако се окаже, че е заразен, разноските по неговото лечение ще бъдат поети от неговата здравна застраховка или лично за негова сметка“, обясни министър Николина Ангелкова по време на обсъжданията на промените в Закона за здравето, чрез който продължават да действат извънредните мерки в страната след отпадането на извънредното положение на 13 май. 

Освен че към момента България изглежда най-либерална в изискванията си към чуждите туристи в сравнение със съседите, което е от полза за хотелиерите, идеята на тази мярка е да им помогне и срещу туристи, които ги изнудват. „В предходни години имахме много туристи измамници, които си измислят хранително отравяне или инцидент, съдят хотелите и след това почивката им излизаше безплатна“, обяснява Румен Драганов, председател на Института за анализи и прогнози в туризма. Драганов дава пример, че и в момента имало много туристи, които съдят хотели в Австрия с мотив, че не са осигурили добра хигиена и гостите им са се заразили с коронавирус през зимата. 

Думите му потвърждава и Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ в Несебър. Тя обаче обръща внимание, че от страна на българските власти все още няма ясни разпоредби какво ще се случва с хотел, ако в него бъде намерен заразен пациент. „Ако има карантиниран, а Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма не са излезли с насоки какво точно трябва да се случи в тази ситуация, българските хотелиери ще бъдат подложени на изключително голям натиск от страна на английските туристи, които само чакат да се възползват“, казва Колчева. Единственото указание към момента, по думите й, е изолиране на туриста с вирус в самостоятелна стая, „само че не знаем дали целият хотел трябва да се сложи под карантина за 14 дни“. Според Колчева институциите закъсняват изключително много с тези указания.

Самите декларации не се приемат еднозначно от представителите на индустрията. Според Калин Сутев, представител на немския туроператор Der Touristik за българския пазар, например, ще е доста трудно да се накарат гостите от Германия да декларират нещо особено когато то ще се прилага за бъдеще време, за цялата почивка. 

Продължава на стр.2
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ