Димитър Цоцорков: Мечтая за една по-образована и критична България

Красимира Георгиева
Димитър Цоцорков: Мечтая за една по-образована и критична България
Интервюто взе Красимира Георгиева, снимки Петя Чолакова

От първия брой на новата година "Икономист" започва поредица, в която ще представяме личности, чиято дейност и/или гражданска активност оказва съществено влияние върху средата в България. Естественият ни фокус е върху лидерите в бизнеса, но не само. Общото между тях е промяната, развитието – на предприемачеството, на културата, на науката – на което тези хора са двигател. Затова избираме да ги следваме и смятаме, че си струва гласът на тези хора да се чува.

За незапознатите с историята на "Асарел-Медет" АД избирането на Димитър Цоцорков за председател на Надзорния съвет изглежда като онаследяване. Неговият баща, проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който бе един от най-големите миноритарни акционери в дружеството, имаше легендарен статут в българското минно дело и заемаше позицията до смъртта си през 2017 година. Но внимателен поглед в развитието на 44-годишния Димитър разкрива друга картина. С две бакалавърски степени – по икономика и финанси и по компютърни науки от Американския университет "Ричмънд" в Лондон и с магистърска по информационен мениджмънт и финанси в университета "Уестминстър", през 2001 г. той се връща в България и започва работа в "Асарел-Медет", като расте постепенно в кариерната стълбица.

– Ако сега можехте да се върнете обратно в 2001 г., малко след като сте завършили в Лондон и вече с опит в големи компании, щяхте ли да се върнете пак в България и да започнете от редова позиция във фирма, която всички олицетворяват с баща Ви?
– Да започнем с това, че аз съм се връщал на два пъти в България. Първият беше след моето следване в Лондон, а вторият през 2004 г., след 3 години в Австрия като мениджър на една смесена компания на "Асарел-Медет" с нашите стратегически партньори от "Фьост Алпине Интертрейдинг". И двата пъти причините са сходни – прецених, че в България имам по-добри възможности за комплексна реализация. Възможностите ми на Запад бяха свързани с индивидуална кариера, а моят баща цял живот ме е възпитавал да гледам холистично, да не мисля само за заплата или за кариера, а за мен и за всички останали хора. България – и тогава, и сега – има остра нужда от подкрепа за развитие на цялото общество. "Асарел-Медет" е компания, която освен кариерите на отделните служители и мениджъри подкрепя общността, където те живеят – било то Панагюрище или Пазарджишка област, било то цяла България. Като цел това е много по-голямо от целите на отделния човек. Цял живот съм бил възпитаван така и моят естествен избор – на два пъти, и продължава да бъде – е да подкрепям идеи, които са по-големи от една индивидуална кариера или една отделна компания.

– Това не е ли по-трудният избор – да се доказвате на фона на баща Ви?
– Никога не съм разсъждавал по този начин. Второто важно нещо, на което ме е възпитал баща ми, е, че има два вида хора – които се справят с нещата и които не се справят. Никога не съм мислил – той беше такъв човек, между другото – какви трудности стоят пред мен. Когато поема някаква задача, аз мисля как да постигна целта, естествено, ползвайки се от всичко, което имам като екип, и не се фокусирам върху неизбежните трудности, които ще срещна. За мен неизпълнението не е опция и няма място за оправдания, когато човек има на разположение образование, екип, време, ресурси. Оправдания винаги могат да се намерят – държавата ми пречи, средата ми пречи, конюнктурата ми пречи, много сме близо до Турция, много сме близо до Русия… Не бих казал, че в България средата за правене на бизнес е по-трудна от тази в западния свят. Един добър мениджър, с ценностна система, която взема под внимание не само неговите интереси, а на всички хора около него, трябва да успее точно защото има много възможности, които да управлява, възможност да развива компанията в положителна посока, което рано или късно ще я доведе до успех.

– Явно това е дълбоко вграден урок от баща Ви – че живеем в една общност и трябва да се грижим за общността…
– Абсолютно!

– Това ли е най-силният сблъсък със западния манталитет, между индивидуализма и общността? Как се прави бизнес на Запад и как – тук?
– Според мен – в това вярвам и това съм научил – има общочовешки принципи, които са валидни навсякъде. Няма бизнес или човек, където и да е той, да успее, без да се съобразява със заобикалящата среда. Това, че законите или културата са различни на различните места по света, не противоречи на този основен принцип. Човек, който не се съобразява с това какво искат другите хора около него, не може да успее. Това е валидно и в Америка, и в Западна Европа, и в Япония. Има такива универсални ценности и колкото по-рано хората ги разберат, толкова по-добре ще живеят.

– Кои са тези ценности?
– Естествено, взели сме ги назаем от много по-умни хора от нас. Аристотел е извел четири кардинални ценности, които в моето семейство и в нашия екип много почитаме. Първата е да бъдеш смел и трудолюбив – нищо няма да постигнеш, дори да си най-гениалният човек на света, ако просто стоиш и чакаш шестица от тотото. Втората е да бъдеш умерен, да балансираш между твоите лични интереси, интересите на твоя екип и на останалите хора, да вземаш под внимание много обстоятелства – пътят към целта не е праволинеен и еднозначен. Третата е да си мъдър, но с мъдрост, която се добива само с практиката. Моят път в "Асарел" започна преди 20 години, от ниско ниво, и това, което съм научил, съм го научил с практиката. Когато си рамо до рамо с хората, а не се правиш на шеф в самостоятелен офис, екипът те приема. Чел съм, че навремето най-успешните римски генерали са избирали войниците си не по това колко време са служили в армията, а колко белега имат по тялото. Най-ценните сътрудници са тези, с които заедно си преживял много неща.

Четвъртата ценност е справедливост, човек трябва да се отнася с разбиране към хората. Не живеем в първобитнообщинния строй, на повечето хора може да се помогне по някакъв начин.

– А Вие какъв мениджър сте – по-скоро ръководите или по-скоро делегирате отговорност на екипа Ви?
– Бих казал, и двете. Има задачи, при които трябва да се остави екипът да се оправи, съобразно с техните специалности и възможности. Има и задачи, които налагат оперативно, рамо до рамо да се справяме заедно. При всички положения културата в "Асарел" изисква повече съвместна работа. Всяка седмица заедно с ръководството на компанията коментираме стратегически важните задачи.

– Имало ли е момент, в който сте искали да се развивате в друга област, винаги ли сте знаели, че минната индустрия е Вашето място?
– Когато завършвах университета "Уестминстър" в Лондон, с един мой съученик получихме оферта в САЩ с много атрактивни условия. Беше 1999 г., точно преди да се спука дотком балонът. Но аз се отказах и се върнах в България. За мен това е пример как една добра ценностна система те предпазва от грешки. Ако човек се подмами само от едната заплата, това никога не е дълготрайно. Ако има здрави основи, отвъд парите, аз съм убеден, че дългосрочно ще е по-успешен, дори материално ще е по-добре.

– Кои са основните предизвикателства пред "Асарел-Медет" през 2020 г., какви инвестиции планирате?
– Завършваме една от поредните големи модернизации на нашата обогатителна фабрика, с която ще намалим себестойността на продукцията. Тази инвестиция за годината е около 100 млн. лв., включително програмите за екология, безопасност на работа, подобрения по цялата технологична верига.

Също през 2020 г. започваме да строим първата подземна мина в България след комунизма, в Брезник. И там инвестицията ще е около 100 млн. лв., но разбира се, поетапно. Очакваме, че ще бъдем готови за около три години, пускът в експлоатация е планиран за началото на 2023 г.

Другите ни планове са по-мащабни, но са свързани с банково финансиране и с договаряне с евентуални стратегически партньори. От тези разговори ще станат сделки само ако условията са изгодни за нашата компания и за нашите акционери.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ