Защо (не) България

Чужденците в страната удвояват броя си напук на емиграцията

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 10 January 2020 09:10 >
Защо (не) България
СВОБОДА :Възможността българите да пътуват, работят и учат в чужбина е сред най-важните фактори за развитие на предприемаческа култура
Матиас Цайтлер, Германия: Слабите регулации създават и възможности, и трудности

– Как намираш бизнес средата в България и как би я сравнил с тази в Германия?
– България е по-слабо регулирана и в някои отношения по-слабо развита спрямо Германия. От това произтичат и много възможности. За съжаление, бюрокрацията и корупцията ограничават някои от тези възможнсти.

– Имаш ли опит в работата в други страни по света и как би класирал България спрямо тях?
– В миналото съм работил в редица страни, включително САЩ, Швейцария, Обединеното кралство и Русия. Запознаването с различни култури е чудесен шанс да обогатяваме собствената си култура. Засега съм сигурен, че наистина харесвам живота в този уютен планински град. Може би не завинаги, но в момента това е моят №1.

– Каква е разликата между България и другите страни, където си работил?
– Навсякъде другаде съм можел спокойно да говоря на английски с всеки, когото срещна. Тук понякога трябва да разчитам на персонала и колеги да ми превеждат. Мислех, че ще науча български бързо, но се оказа трудно.

– Защо Банско, а не например София или Пловдив?
– Лично аз предпочитам да живея в малък град. Животът тук е по-малко стресиращ, няма задръствания по кръстовищата, всеки се познава със съседите си. Тук са и планините, буквално срещу вратата на дома ми. Това помага да се свържа с природата и да живея здравословно. Разбира се, обичам да пътувам, така че да не ми става скучно. Но животът в малък град ме прави истински щастлив.


Франсис Стюарт, Нова Зеландия: Българите могат да постигнат много, ако се подкрепят

– Какво те доведе в България?
– Исках промяна и реших да продам всичките си вещи и да се преместя от Нова Зеландия в Австралия. Докато търсех работа в Австралия, ми предложиха работа по проект в далечната и непозната за мен страна – България.

– Какво те накара да се задържиш?
– Първоначално се очакваше да съм тук за три години, но после станаха пет, после – седем. През това време срещнах страхотни хора, хареса ми стилът на живот и накрая реших да се възползвам от възможностите да започна собствен бизнес. Сега съм се отдал на живота в България и вярвам, че тази страна има още много да ми предложи.

– Участваш в две начинания – бар и компания за облекло, какво те прави оптимист за тях?
– Две думи: хора и планиране. Хората правят нещата велики, а планирането помага нещата да се канализират. Правя всичко възможно това, с което се захващам, да бъде успешно. Имам късмета да съм заобиколен от хора с подобна нагласа. Някои от хората, с които работя, имат рядък тип мотивация и ако комбинираш тази страст с правилната посока, резултатите ще са удивителни.

– Как намираш бизнес средата в България?
– Средата може да бъде особено трудна за по-малките бизнеси. Някои правила и регулации са доста странни, в един момент почти се отказах да инвестирам заради трудностите пред простата задача да придобия дялово участие. Често се случва и да има два вида правила за различните хора. Ако се окажеш на една страна с "грешната" личност или не познаваш "правилната" личност, нещата просто могат да спрат, без да имаш никаква вина.

– Имаш ли опит в други страни и как би класирал България спрямо тях?
– Работил съм в Австралия, но имам колеги, които са работили на много места по света. Трудно е да "класирам" една страна, защото всички страни си имат своите възможности и предизвикателства. Мога да кажа, че въпреки трудностите в България има много възможности и ще е добре за българите, ако започнат да се подкрепят.

– Каква е разликата между България и другите страни, където си работил?
– Една от най-очевидните са регулациите. Приема се, че правилата са твърди и не трябва да има изключения, но доста често виждаш различни интерпретации как точно трябва да се спазват тези твърди правила.

– Защо според теб много българи емигрират по същото време, когато ти и хора като теб решавате да се установите в България?
– Разбирам, че населението в България намалява – заплатите са ниски и това създава затруднения. Ако това се комбинира със сложно законодателство и непрофесионално поведение в повече бизнеси, става разбираемо защо чужбина се приема като място, предлагащо по-добри възможности. Но познавам и много българи, които са работили в чужбина и са се върнали, водейки със себе си по-високи стандарти и опит отвън.

– Какво липсва на българите, за да повярват, че България е мястото?
– Подкрепа между всички, от върха до дъното.

Текстът е публикуван в брой 1/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ