Отстъплението на десните популисти

В сравнение с миналата година те загубиха позиции почти във всяка еврочленка, с изключение на Италия

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 02 December 2019 14:49 >
Отстъплението на десните популисти
Съпротива: Движението на сардините иска да покаже, че е по-многобройно от привържениците на крайнодясната "Лига"
Голямото изключение
В Италия обаче на евроизборите "Лига" спечели най-много – 33% от гласовете, а Матео Салвини си остава най-популярният политик. И все пак той не успя да реализира мечтата си да състави най-многобройната фракция в Европейския парламент, която със 73 места остана далеч зад Европейската народна партия, социалистите и демократите, "Да обновим Европа", създадена по инициатива на френския президент Еманюел Макрон и Зелените. Популистката "Идентичност и демокрация" не успя да привлече нито ПиС, нито ФИДЕС, която макар и със замразено членство заради нарушаването на принципа за върховенство на закона, си остава част от ЕНП.

Окуражен от високия си рейтинг от 37,5% през юли, подхранен от неуморната му кампания срещу мигрантите, Матео Салвини предприе през следващия месец необмислената стъпка да оттегли подкрепата си за правителството с надеждата да предизвика предсрочни избори, коментира The Economist. Но вместо това прати тогавашния си коалиционен партньор – антисистемното Движение "5 звезди" (Д5З), в обятията на лявоцентристката Демократическа партия, и двете формации въпреки антипатиите си успяха да създадат парламентарно мнозинство в подкрепа на второто правителство на премиера Джузепе Конте. Оттогава рейтингът на останалия извън кабинета Салвини падна под 32%.

Позиция: Вицепремиерът Матео Салвини нарича ваксините "излишни и в много случаи опасни, ако не и вредни"
Макар и в упадък, неговата "Лига" си остава най-популярната партия в Италия с над 10 процентни пункта по-голяма подкрепа пред ДП или Д5З и в коалиция с "Форца Италия" и "Италиански братя" би спечелила евентуални предсрочни избори. Салвини съвсем не е изчерпал потенциала си. Извън правителството той вече не трябва да помирява екстравагантните си обещания към електората с реалността на италианските публични финанси. В края на септември бе приета бюджетна рамка, която предлага увеличен дефицит от 2,2% от БВП. Салвини съзря възможност да нападне правителството, че е "натъпкало бюджета с прекалено много данъци", което Джузепе Конте отрича, отбелязва "Анса".

Друг организатор на сардините от четворката – Андреа Гарефа, заяви на първия митинг в Болоня: "Салвини казва, че Емилия Романя се нуждае да бъде освободена от левицата. Ние нямаме нужда да бъдем освободени, защото сме свободни хора и се събираме, защото днес са заложени основните принципи на демокрацията и участието".

Популистът не остави без отговор, който бе доста саркастичен, появата на новото движение: "Харесвам тези хлапета, защото придават добавена стойност и значение на всичките ми публични появи. През следващите дни ще отида при тях и ще им благодаря за това. Аз лично предпочитам котките пред сардините, защото те ги изяждат, когато са гладни. А бизнесът в Емилия Романя е недоволен", цитира думите му в. "Гардиън".

Бъдещето на Салвини ще зависи от фактори, които са извън неговото влияние. Първият е имиграцията. Новото правителство премахна политиката му да затваря италианските пристанища за кораби на неправителствени организации, които спасяват мигранти от Средиземно море - мишената на Салвини, докато бе министър на вътрешните работи и вицепремиер. Вместо това то се надява да приложи договорената с Франция, Германия и Малта схема през октомври за доброволно преразпределение на хората, търсещи убежище, пристигнали в италианските пристанища. Евентуален взрив на бежанската вълна би вдигнал обаче още популярността на Салвини, отбелязва The Economist.

Прогнозата на списанието е, че колкото и да се повиши тя, неговата "Лига" няма да вземе властта, освен ако сегашната управляваща коалиция не падне. Правителството на Конте се опитва да промени избирателната система, която облагодетелства партията му заради големия брой депутатски места, определяни съгласно принципа "първият печели всичко". Ако то се задържи достатъчно дълго на власт, за да прокара промените, Салвини е обречен.

Всички описани отстъпления на популистите в Европа са частични и обратими, както показват резултатите от парламентарните избори в Полша и в трите източногермански провинции, но тенденцията сочи като цяло техния залез.

Текстът е публикуван в брой 47/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ