Бягане с препятствия за Урсула фон дер Лайен

Румъния вече има правителство и най-после номинира свой еврокомисар - дори двама, но се задават други пречки пред съставянето на ЕК

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 08 November 2019 15:39 >
Бягане с препятствия за Урсула фон дер Лайен
Ново правителство: Лудовик Орбан е новият румънски премиер, получил вот на доверие на 4 ноември
Двама кандидати
"Отървахме се от смешен, неграмотен и с въздухарски претенции премиер", написа Ziare. Според сайта Данчила бе може би последната отломка от наследството на бившия социалдемократически лидер Ливиу Драгня, който е в затвора за корупция.

Лудовик Орбан изпълни обещанието си да номинира еврокомисар, след като положи клетва пред президента Йоханис. Румънските кандидати са Адина Валян и Зигфрид Мурешан на 38 г., който през май спечели втори мандат като евродепутат от Европейската народна партия и малко след това бе избран за заместник-председател на нейната група – най-многобройната в Европарламента. Мурешан влезе в политиката с помощта на партията "Народно движение" на бившия президент Траян Бъсеску и през 2014 г. стана евродепутат. Именно Бъсеску го направи изгряваща звезда в румънската политика, като го предложи два пъти за министър-председател, напомня сайтът Romania-insider. 51-годишната Адина Валян също е от Националната либерална партия и от 2007 г. е евродепутат от групата на ЕНП. Заемала е поста председател на комисия в ЕП по индустрия, изследвания и енергетика.

Урсула фон дер Лайен вече препоръча на членките на ЕС да одобрят Тиери Бретон и Оливер Вархели. Сега тя ще трябва да избере един от двамата румънци. Предстои процедура по тяхното изслушване в Европейския парламент, която трае около три седмици. Новата ЕК трябваше да бъде гласувана на 23 октомври и при евентуално одобрение да поеме задълженията си на 1 ноември. Ако всичко премине успешно, ЕС може и да има изпълнителен орган още тази година.

А може и да няма. Още отсега евродепутатите изразиха съмнения относно втората номинация на Макрон – Тиери Бретон. Той първо ще трябва да премине теста пред правната комисия, която ще прецени дали има конфликт на интереси. Тя може дори да поиска от Бретон да продаде всичките си акции в Atos, ако сметне за несъвместимо с бъдещия му мандат притежаването им, написа Euractiv. На 5 ноември се появи и друг проблем, свързан с името му – Atos е хоствала полицейски данни на ЕС от името на Великобритания. И макар че Еврокомисията определя тези действия като незаконни, тя защити компанията.

Изслушването на Бретон пред трите комисии от евродепутати, свързани с ресора му, е насрочено за 12 ноември, ако се стигне до него. Може и да се окаже, че румънската кандидатура съвсем не е най-проблематичната за Урсула фон дер Лайен.
номинации: И двамата румънски кандидати - Зигфрид Мурешан и Адина Валян - са ченове на Националната либерална партия и евродепутати от ЕНП

Да не говорим за мъглата, типична за Лондон по това време на годината. Германката бе заявила, че при отсрочка за Brexit, която бе удължена от 31 октомври до 31 януари 2020 г., Великобритания ще трябва да номинира свой еврокомисар, както се наложи да участва в изборите за Европейски парламент сред просрочването на първоначалната дата за излизане от ЕС 31 март. Такова решение още не е взето от правителството на Борис Джонсън, което се готви за предсрочни избори на 12 декември.

Така че 1 декември, новата "работна дата" за встъпване в длъжност на Еврокомисията, както заяви говорителката й Мина Андреева, може да си остане само работна.

Текстът е публикуван в брой 44/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ