Театър на абсурда

Борис Джонсън договори нова сделка с ЕС, парламентът по византийски отложи гласуването ѝ и го принуди да поиска отсрочка за излизането от ЕС до 31 януари 2020 г.

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 25 October 2019 17:29 >
Театър на абсурда
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Задоволство: Борис Джонсън сияеше от радост в компанията на канцлера Ангела Меркел и унгарския премиер Виктор Орбан след договорената сделка
Откакто британците решиха да напуснат ЕС с референдума през 2016 г., в техния парламент, а до известна степен и в Съвета на ЕС, се разиграват сцени от пиеса в театъра на абсурда. Например "В очакване на Годо" на ирландския драматург Самюъл Бекет. В тази пиеса, описвана от критиците и като трагикомедия, два пъти нищо не се случва и Годо така и не идва.

Засега се появиха два варианта на споразумения за Brexit – на Тереза Мей и на Борис Джонсън, но те така и не могат да влязат в действие и Годо не се появява. Преди 18 октомври, когато Съветът на ЕС одобри сделката на Джонсън, неговият председател Доналд Туск и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние многократно подчертаваха, че предишното споразумение е "най-доброто" и е "абсурдно" Лондон да си мисли, че ще бъде предоговаряно. След това пренаписаха някои епизоди.

Нямаше как. Сделката на Тереза Мей бе отхвърляна три пъти от Камарата на общините все заради предпазния механизъм за ирландската граница, който гарантираше, че тя няма да се превърне в "твърда", с пунктове за митнически контрол на стоките между Северна Ирландия, част от Великобритания, и членката на ЕС Република Ирландия. Сделката на Джонсън бе одобрена в последния възможен момент, след инфарктни преговори в малките часове на денонощието и няколко негови спешни срещи с премиера на Ирландия Лео Варадкар. В крайна сметка и ирландецът отстъпи въпреки заричанията си.

Какво съдържа ревизираното споразумение?
Предпазният механизъм се премахва и се заменя от митническа граница в Ирландско море между Великобритания и остров Ирландия, съобщи Би Би Си. Обединеното кралство напуска европейския митнически съюз, което означава, че ще може самостоятелно да сключва търговски сделки с други страни – нещо, с което Джонсън много се гордее. Няма да се плащат автоматично мита върху стоките, пристигащи в Северна Ирландия от другите части на кралството, но ако "има риск" някои от тях да бъдат прехвърлени в Ирландия, тогава ще се плащат мита.

Багажът на обикновените пътници няма да бъде проверяван и няма да се плащат мита от физически лица, изпращащи стоки на други лица.

Северна Ирландия излиза от митническия съюз, но продължава да прилага правилата на единния пазар на ЕС вместо британските. Поправката премахва необходимостта от проверки за стандарта на стоката и безопасността ѝ на ирландската граница, тъй като и двете Ирландии ще бъдат част от "регулаторна зона на целия остров".
Тези регулации ще бъдат прилагани от британски представители "на входни пунктове" в Северна Ирландия, но и представители на ЕС ще имат право да участват. Нещо повече, според Би Би Си техният глас ще има по-голяма тежест от британския: "Когато представителят на ЕС изисква от властите на кралството да извършат контрол в индивидуални случаи поради свързани с митата причини, те ще трябва да извършат контрол".

Асамблеята (парламентът) на Северна Ирландия ще има думата по гореописаните договорки. Вотът обаче може да бъде организиран едва след като изминат 4 години от края на преходния период след евентуална сделка за Brexit, който приключва в края на 2020 г., тоест не по-рано от януари 2025 г. Освен това, ако Асамблеята гласува против, договорките ще загубят сила 2 г. по-късно, през които съвместната комисия на ЕС и Великобритания трябва да направи препоръки за "необходимите мерки". Ако бъдат одобрени с обикновено мнозинство, ще продължат да се прилагат още 4 г.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ