Ще плати ли Европа сметката за нарушенията в зона "Калиакра"

Екоминистерството иска да изкупува частни терени със средства от програма "Околна среда", за да отчете, че е изпълнило наказателното решение на Съда на ЕС

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 25 October 2019 16:05 >
Ще плати ли Европа сметката за нарушенията в зона "Калиакра"

За кои проекти ни осъди Брюксел?
През януари 2016 г. Съдът на ЕС осъди България заради изграждането на ветропаркове в защитена зона "Калиакра" и едно голф игрище край Балчик в защитена зона "Белите скали". Европейската комисия беше сезирана още през лятото на 2008 г. от Българското дружество за защита на птиците, че зона "Калиакра" е с орязан обхват и не защитава всички местообитания на птиците. По време на съдебната процедура бе установено, че с издадените разрешения българската администрация е осигурили защита само на две трети от важните местообитания.

В решението на Съда на ЕС се посочват конкретни проекти, изградени в нарушение, за което са виновни не инвеститорите, а чиновниците, които не са определили правилно обхвата на зоната. "Като е одобрила проектите "АЕС Гeo Eнeрджи", "Уиндтех", "Брестиом", "Дисиб", "Еко Енерджи" и "Лонгман инвестмънт" в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона, Република България не е изпълнила задълженията си по Директивата за птиците", пише в решението. Друга част от проектите директно са одобрени за строеж във вече обособени НАТУРА-зони - "Калиакра уинд пауър", "ЕВН Енертраг Каварна", "ЦИД — Атлас", "Вертикал — Петков и сие" и голф игрището "Трейшън клифс голф енд спа резорт" на предприемача Красимир Гергов, става още ясно от съдебното решение. Тези проекти попадат в защитените зони "Калиакра", "Белите скали" и "Комплекс Калиакра".

САНКЦИИ: България бе осъдена от Брюксел за ветропаркове и голф игрище, попадащи в местообитания на птиците

Не е за подценяване и предисторията преди съдебното решение, която обяснява разширяването на резервата "Калиакра". През есента на 2013 г. правителството "Орешарски" се опита да прекрати съдебното дело с Брюксел, като разшири зона "Калиакра" с още 52 890 дка. Така земите на частните собственици попаднаха в екомрежата и подозренията на природозащитниците са, че точно тях сега ще изкупи държавата. През 2013 г. беше създадена и нова компенсираща зона "Било" за опазване на дивите птици, с площ 86 210 дка, обхващащи територии от общините Генерал Тошево, Шабла и Каварна. Зона "Било" обаче се намира на 20 км от зоните "Калиакра" и "Бели скали", които са съседни. Освен това в нея се срещат предимно диви гъски, които се изхранват от нивите на хората и нощуват в езерото Дуранкулак, докато в "Калиакра" има много повече щъркели, пеликани, жерави, царски орел, ловен сокол, степен блатар, коментираха още тогава от Българското дружество за защита на птиците. От решението на Съда на ЕС впоследствие стана ясно, че природозащитниците са били прави и опитът за подобна компенсация не защитава птиците.

Текстът е публикуван в брой 42/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ