Дебнене преди местния вот

БСП удря ГЕРБ там, където структурите му са разделени. Патриотите предвкусват реванш в Пловдив

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 23 August 2019 10:26 >
Дебнене преди местния вот
Изненада: ГЕРБ издигна в Русе за кмет директорката на Професионалната гимназия по облекло Диана Иванова, която е бивш председател на местната структура на БДЦ - партията на Христо Ковачки
Два месеца преди местните избори основните политически опоненти – ГЕРБ и БСП, взаимно се дебнат къде са слабите места на противника, за да издигнат там печеливши кандидати и да отбележат точка. Вече е ясно, че управляващата партия ще играе със силните си кметове в областните градове Бургас и Стара Загора, а там, където резултатите са колебливи, или ще залага на учителки, които да повторят ефекта „Фандъкова“, както в Русе, или ще търсят партийни кандидати, верни на Борисов, като в Пловдив.

След като на предишните избори нямаше кмет в нито един областен център, БСП си прави сметка да спечели наесен поне три области – Русе, Перник и Ловеч, напъва сили и за София, Сливен, Добрич и Ямбол. Червените са амбицирани да вкарат и повече общински съветници, след като на предишния местен вот останаха по места трети.

„Логично е БСП да залага на победа там, където ГЕРБ загуби на евровота, защото това показва, че нещо със структурите на управляващата партия не е наред“, коментира пред „Икономист“ политологът от „Галъп“ Първан Симеонов.

Драмите в Русе и Перник
Най-драматична се очертава битката за кметското място в Русе. Областната структура на ГЕРБ преживя редица сътресения, след като от централата свалиха доверието от Пламен Стоилов, шеф на местната структура и кмет на града два мандата. На мястото на Стоилов, който минава за близък на Цветан Цветанов, от ГЕРБ пратиха Росен Даскалов, собственик на „Син Каръс Интернешънъл“ ЕООД – единствения български производител на спортни и състезателни коли. Стоилов реагира гневно и организира 20 души, които написаха писмо до Бойко Борисов, в което се противопоставят на решението на централата да им наложи „външен човек“, който не познава организацията, и предупредиха, че така се поставя под въпрос резултатът от местния вот. Интригата се разви лошо за Стоилов и той беше принуден да се оттегли от надпреварата за трети мандат. За градоначалник беше издигната Диана Иванова, директор на Професионалната гимназия по облекло в града, а на последните местни избори бе кандидат за общински съветник от партията на енергийния бос Христо Ковачки. В Иванова ГЕРБ вижда следващата Йорданка Фандъкова. Срещу директорката социалистите ще извадят депутата Пенчо Милков. Юристът Милков е кореняк русенец, член е на парламентарната правна комисия, активен депутат и секретар на червената парламентарна група. Шансовете на БСП да спечели града са реалистични, според вътрешните им социологически проучвания, а и на евровота дистанцията им след ГЕРБ бе по-малко от 5%. От „Позитано“ 20 заявиха пред „Икономист“, че за победата си разчитат много на разкола в ГЕРБ.

БСП брои Перник за почти спечелен заради собствени социологически проучвания. Там ГЕРБ вече издигна за втори мандат сегашния кмет д-р Вяра Церовска, защото резултатите от евровота показват 10% преднина за управляващата партия. Противник на улегналата Церовска е младият депутат Станислав Владимиров – Станката. Първоначално зад неговата кандидатура застана АБВ, която няма голямо влияние в района, но поиска срещу подкрепата си много постове – в общинския съвет, директори на общински дирекции и един селски кмет. БСП отказа офертата, след което партията на Георги Първанов написа отворено писмо до медиите, в което обвини БСП, че се е продала на ГЕРБ. „Ние сме алтернативата и ще се явим убедително и с доблест“, заявяват още от АБВ.

Пловдивски игри
Интригата кого ГЕРБ ще номинира на мястото на Иван Тотев, управлявал Пловдив два мандата и натрупал сериозни негативи, се разплете в края на миналата седмица, когато ГЕРБ обяви, че избира областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Димитров беше депутат от ГЕРБ в 42-рото и 43-тото народно събрание, но бе изключен от партията през 2015 г., когато реши да се състезава като независим кандидат за кмет на Пловдив. След изборите Здравко Димитров бе назначен от премиера Борисов за областен управител на Пловдив. Той минава за човек на Борисов, но тепърва ще трябва да се бори с лобито на Иван Тотев, който заяви, че се оттегля, оставайки областен координатор на партията, за да се подготви после за още един мандат. Очакванията са Тотев и неговите хора, които не са никак малко, да не работят за успеха на Димитров, което прави ситуацията сложна за ГЕРБ.
Рокада: Иван Тотев (вдясно) няма да се кандидатира за трети мандат в Пловдив, за мястото му се готви Славчо Атанасов (вляво), издигнат от ВМРО и НФСБ

От слабостта в местната организация обаче ще се възползва не БСП, а ВМРО и НФСБ, които издигнаха кандидатурата на депутата от НФСБ Славчо Атанасов за кмет. Атанасов вече беше кмет на Пловдив и за мнозина неговото управление е по-добро от това на Тотев. На предишните местни избори Атанасов загуби от Тотев заради манипулирани от ГЕРБ 1500 гласа, убедени са Патриотите. По техни вътрешни данни Атанасов сега има възможност за реабилитация.

Хасково е друга област, в която ГЕРБ отдавна има проблеми. Управляващата партия си оттегли доверието през 2017 г. от кмета Добри Беливанов, когото издигна, заради скандалите, провокирани от разкритията на Елена Йончева, тогава депутат от БСП, за „дрийм тийма“ на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който си е назначил роднините на общински служби. Подозренията бяха, че Беливанов е минал тайно в лагера на БСП. Независимо от пораженията от този скандал обаче ГЕРБ няма да загуби Хасково, смятат в партийната централа на социалистите. Управляващите издигнаха кандидатурата на областния управител Станислав Дичев.

Изплъзващият се Плевен
През 2015 г. ГЕРБ загуби битката за Плевен от кандидата на Реформаторския блок Георг Спартански. За изборите през октомври ГЕРБ номинира седем кандидати, като най-големи шансове за одобрение от Изпълнителната комисия на партията има Йордан Гриджов, който е най-младият общински съветник и който миналата година стана популярен с изграждането на стрийт фитнес. Другата разпознаваема фигура е Мирослав Петров, областен управител на Плевен, който обаче не може да се бори за кмет, защото наскоро стана областен координатор на партията, а според новите правила съвместяването на два поста е невъзможно. БСП играят за кметския стол с юриста Илиян Йончев от Медицинския университет, но шансовете му по техни признания изобщо не са големи. Срещу двете големи формации отново ще се изправи Георг Спартански, който има и големи шансове да повтори мандата си. Спартански обаче ще избере формулата „независим кандидат, подкрепен от“.

За Ловеч, който на „Позитано“ 20 отсега броят за своя победа, социалистите ще избират на 7 септември между депутата Милко Недялков и бизнес дамата Радина Банкова, собственик на „Крис фешън“. Червените твърдят, че имат шансове, защото настоящият кмет Корнелия Маринова е изпълнила проектите, спечелени от предишния кмет, но не е кандидатствала за нови и не е осигурила финансиране за новия програмен период. ГЕРБ още не са казали кого ще подкрепят – дали Маринова, която в централата броят като човек на Цветан Цветанов, или настоящия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Независимо че ГЕРБ имаше преднина от 10% пред БСП на евровота в Сливен, вътрешно социологическо проучване на червените е показало, че БСП имат шанс, ако играят със силен кандидат срещу сегашния кмет Стефан Радев, който е в топ 10 на най-богатите градоначалници у нас. Кандидатурата на Радев вече беше одобрена от изпълнителната комисия на ГЕРБ, но БСП твърди, че би могла да го победи. На 31 август БСП трябва да каже кого избира – генерала от резерва Кольо Милев, известен още като Кольо Банкета, който беше кмет през 2011 – 2015 г., а сега е депутат от БСП, или Минчо Афузов, предприемач и собственик на винарска изба „Афузов“. Според червени депутати, с които „Икономист“ разговаря, социалистите ще имат шансове, ако заложат на Афузов, тъй като управлението на Милев далеч не е било безспорно и резултатите от изборите през 2015 г. го показали.

„Истината е, че ако БСП успее да възвърне изгубени позиции, това ще ни даде възможност отново да заговорим за предсрочен вот“, коментираха пред „Икономист“ депутати от левицата.


Текстът е публикуван в брой 33/2019 г. на списание "Икономист" 23 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ