Кои са най-големите хаквания на лични данни

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 August 2019 12:00 >
Кои са най-големите хаквания на лични данни
Рекорд: Най-голямата кражба на данни досега удари Yahoo – 3 милиарда потребители
Имена, адреси и телефонни номера на около 100 милиона клиенти в Съединените щати и на 6 милиона канадски потребители бяха откраднати при една от най-големите хакерски атаки досега срещу американска банка, съобщи на 29 юли Capital One. Атаката бе извършена от софтуерна специалистка в базирана в Сиатъл технологична компания, която бе разкрита, когато се похвалила в кодираща платформа с пробива си в дефектна защитна стена на уеб приложение и друг потребител прочел съобщението и информирал банката. Личните данни са ценна мишена за хакери, тъй като могат да бъдат продадени на престъпници, възнамеряващи да ги използват при заявления за кредитни карти или за теглене на заеми от името на друго лице, което не е титуляр на сметките, изтъкват експерти по киберсигурност, цитирани от Ройтерс. Подобни кражби на лични данни стават все по-чести. Кои са най-големите хакерски кражби досега?

Интернет гигантът Yahoo стана жертва на най-големия пробив на лични данни в света, който засегна около 3 милиарда акаунта в периода между 2013 и 2016 г. През април тази година компанията сключи споразумение за обезщетение за общо $117,5 милиона с милиони свои потребители, чиито имейл адреси и друга персонална информация са били откраднати.

През 2016 г. бяха компрометирани паролите на около 412 милиона потребители на уебсайтове за пълнолетни лица на базираната в Калифорния FriendFinder Networks Inc. Те включваха уебсайт за размяна на сексуални партньори и записи от сайт за видео сексчат.

Хотелиерската верига Marriott International призна през ноември миналата година, че хакери са имали достъп в продължение на четири години до данни на 383 милиона клиенти в нейната система за резервации в подразделението Starwood Hotels. Откраднатите данни включват подробности от паспортите им, адреси, телефонни номера и карти за банкови разплащания.

Производителят на спортни облекла Under Armour съобщи през 2018 г., че е установил пробив в около 150 милиона потребителски акаунта в своето приложение за диета и фитнес MyFitnessPal, които са били компрометирани.

Личните данни на около 147 милиона потребители, включващи номера на социални осигуровки и информация за шофьорски книжки, са били откраднати при пробива през 2017 г. в американската компания за оценка на кредити Equifax. В края на юли т.г. компанията обяви, че ще плати обезщетения за около 700 милиона долара – най-голямата сума за хакване на лични данни, след като американските регулатори постановиха, че тя не е успяла да гарантира сигурността на личните данни и е заблудила потребителите за степента на тяхната безопасност.

През 2014 г. платформата за електронна търговия eBay съобщи, че хакери са откраднали адреси, кодирани пароли, рождени дати и друга персонална информация, след като са проникнали в цялата й база данни за 145 милиона потребители.

Личните данни на около 79 милиона души, включително имена, рождени дати, номера на социални осигуровки, адреси на местоживеене и информация за трудова заетост и доходи, са били компрометирани при хакерската атака през 2015 г., насочена срещу американската здравноосигурителна компания Anthem.

Хакери откраднаха през 2013 г. данни от 40 милиона кредитни и дебитни карти на купувачи, посетили магазините на американската компания за търговия на дребно Target.

Текстът е публикуван в брой 31/2019 г. на списание "Икономист" 9 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ