Проптех бъдещето на имотите

Новите технологии дават възможност за виртуално управление и групово онлайн инвестиране в недвижимости

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 02 August 2019 13:22 >
Проптех бъдещето на имотите
Източник: Shutterstock
НОВА ТЕХНОЛОГИЯ: Виртуалната реалност, чрез която човек може да разгледа бъдещия си апартамент още докато е зелена поляна, се очертава водещ стимул за покупка
Поне 80% от сделките за жилища в София са за покупка на ново строителство “на зелено“, отчетоха през пролетта водещите агенции за недвижими имоти. Доскоро потенциалните купувачи можеха да видят само зелената поляна или най-много изкопа, от който ще се появи бъдещият им дом. Съвременните ИТ технологии вече позволяват на същите тези клиенти да се разходят из бъдещия си апартамент, докато той все още е мираж. 

VR технологии (виртуална реалност), виртуално управление на етажната собственост, възможности за групови инвестиции в недвижимости – всичко това е част от проптех индустрията, симбиоза от property (недвижимост) и technology (технология). 

Чрез VR технологиите кандидат-купувачите могат да се разходят из бъдещия апартамент, да го видят обзаведен, да видят гледките през прозорците му. Това помага изключително много за избора на правилния апартамент и е важен стимул за покупка, обяснява пред „Икономист“ Георги Павлов, бивш изп. директор на “Адрес Недвижими имоти“. От една година Павлов развива платформа, която обединява проптех общността в България. 

Георги Павлов


VR технологията използва gaming софтуер, но вместо ползвателите й да играят, разглеждат бъдещия си дом. “Освен за ново строителство този софтуер става все по-приложим и за т.нар. “отдалечени покупки“. Ако искате да купите имот в Дубай или в Сан Франциско, ще е по-удобно да си сложите очилата и да се разходите из него и след това на място да вземете финалното решение, вместо да слушате някакъв разказ“, дава пример Павлов. 

Инвеститорите в недвижимости, които предлагат подобни виртуални разходки и в София, все още са сравнително малко. Но стартъпите, които разработват различни иновативни услуги, свързани с имотите, вече са 30, а прогнозите на експертите са за бум в близките години, който чувствително ще повлияе на пазара. И една от причините е, че поколението Z, което сега започва да печели парите си, е израснало с виртуалната реалност.

„Богатството на българите е в имоти, а стойността му е не по-малко от 150 млрд. евро, макар да липсват точни данни. Ако дори само 0,1% от тези средства, т.е. 150 млн. евро, се инвестират в технологични решения, на пазара ще настъпи огромна промяна. В рамките на следващите 2 до 5 години ще видим проекти, които не просто ще улеснят процеса по придобиване или продажба на имот. Те ще ни гарантират прозрачност, ценна информация за собствените ни домове, яснота за отговорностите на институциите и предприемачите, справедливо оценяване на имотите“, прогнозира Павлов. За сравнение инвестициите в проптех проекти в глобален мащаб са нараснали близо 500 пъти за по-малко от 10 години. През 2018 г. общият им обем достига 9,6 млрд. долара при 20 милиона за 2010 г., показват международни пазарни проучвания.

Още възможности

Умен софтуер, който “лови“ фалшивите оферти за отдаване под наем или за продан на жилища, е едно от иновативните решения на българската проптех индустрия. “Целта ни е да направим сайта Homeheed.com мястото, където човек гледа само истински обяви, и лесно да разграничава фалшивите. А поне 50% от обявите при наемите са фалшиви“, казва основателят на платформата Васил Люнчев. По думите му целта на фалшивите обяви, пускани от некоректни брокери, е да предизвикат интерес у потребителите. Следва дежурното оправдание, че апартаментът на снимката току-що е отдаден, но фирмата предлага друг, също толкова добър. А при огледа на място ситуацията се оказва коренно различна. Сайтът интегрира обяви за имоти от всички интернет портали, като софтуерът маркира кои от тях са фалшиви. “Ако някой не ни вярва, може да се обади и да провери“, казва Люнчев. Алгоритъмът използва историята на обявите, анализира снимките, използва и други форми на изкуствения интелект. Всеки ден сайтът изпраща на клиентите си по мейлите им новопостъпилите истински обяви.

“Адрес Недвижими имоти“ също използва изкуствен интелект, който изследва потребителските нагласи посредством имейлите с обяви, които получават клиентите на компанията. “Софтуерът предлага на всеки човек индивидуален подбор на имоти и всеки път се учи от реакцията им – от това какво те отварят, какво разглеждат. Затова всеки следващ път клиентът получава по-добър и по-добър подбор на имоти“, обяснява Георги Павлов. 

Увеличават се и платформите, които предлагат услугата виртуален домоуправител – надежда за край на традиционните кавги между обитателите на общия вход. Една от тях е Vhodami.bg. Те се използват от професионални домоуправители, чиито клиенти чрез абонамент получават онлайн достъп до всички разходни документи и предприети ремонти в реално време. Предлага се опция за онлайн плащане на битовите сметки или за осигуряване на майстор при проблем в жилището или в общите части. Платформата поддържа и каталог с препоръчани фирми, например за боядисване на общи части, за поправка на покрив и др. Дава се и онлайн достъп до всички сметки за входа и така всеки знае кои от съседите са нередовните платци. Не на последно място, през същата платформа съседите могат да комуникират помежду си чрез чат или форум. 

Онлайн платформи на проптех индустрията позволяват и групови инвестиции в имот и доходност от порядъка на 6 – 9% на годишна база. Подобен пример е Propertyclub.eu – краудфъндинг платформа, чрез която различни потребители заедно инвестират в покупката на жилище. Цената е зададена от платформата, като включва разходите за брокер, данъци, такси, средства за ремонт, управление и т.н. Собственик се води онлайн платформата, която е отговорна за ремонта и подобренията на имота, както и препродажбата му на по-висока цена. Даваме възможност на хора, които нямат възможност сами да купят апартамент, да го подобрят и да го препродадат на печалба, да участват с по-малки суми заедно с други инвеститори и пак да спечелят, обяснява основателят на платформата Ефтим Ефтимов. Минималната вноска за участие е 2000 евро, като компанията – собственик на платформата, също участва във всеки проект с между 10 и 20% собствени средства. 

В последните две години и половина са реализирани повече от 10 подобни проекта в София, казва Ефтимов. И дава пример за един от тях - апартамент на ул. „Виктор Юго“, за който необходимите 170 000 евро са събрани само за един ден от различни хора. След ремонт е препродаден за 187 000 евро, а инвеститорите са получили 6% доходност за 9 месеца след приспадането на таксите за платформата. 95% от груповите инвеститори в имоти са българи между 30 и 40 години, показват наблюденията на Ефтимов. 

Бизнес комуникация

Проптех индустрията задава и нови възможности за бизнес имотите. Общи ботове и чатове, играещи ролята на своеобразен фейсбук на офис сградите, могат да направят комуникацията на работещите далеч по-пълноценна. „Обикновено хората познават само колегите си в офиса, но в модерните бизнес сгради на различните етажи има коренно различни фирми. Подобни технологии преодоляват отчуждението и подобряват изживяването на служителите. Винаги може да попиташ в общия чат иска ли някой след работно време да отиде на изложба, която се намира на две преки разстояние, дори и да не го познаваш. Или да сигнализираш за проблем в общите части“, казва Георги Павлов. И допълва, че все по-често в САЩ, а вече и в Европа, се използват софтуери за автоматична данъчна оценка на цели бизнес сгради.

Далеч по-големи са предимствата за моловете и търговските центрове. В Китай и САЩ вече се тества софтуер за идентифициране на лицата на клиентите. Алгоритъмът му веднага отчита колко често даден клиент пазарува, какви сметки прави и така може да насочва консултант-продавачите приоритетно към по-платежоспособни клиенти.

Текстът е публикуван в брой 30/2019 г. на списание "Икономист" 2 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ