Поуките от провала

От всеки неуспех може да се извлече нещо положително

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 July 2019 14:25 >
Поуките от провала
Източник: shutterstock
Често четем истории за това как много успелите хора споделят охотно своите неуспехи. Случаите, в които предприемачи са фалирали няколко пъти, преди да реализират мултимилионна идея, са вдъхновяващи. Но въпреки че всички знаем, че от провала може да се научи много, все още нагласата на мнозинството е, че той трябва да остане скрит. Предпочитаме да се затворим в себе си, отдавайки се на депресия и самосъжаление. 

Това чувство на срам ни кара да се стремим бързо да забравяме неприятностите, но изследванията сочат, че трябва да е точно обратното – неуспехите всъщност са важна част от успешната кариера и как се справяте с тях, е голям показател за вашия истински потенциал. Ето няколко начина за преминаване през провалите, така че да можете да извлечете най-голяма полза от тях. 

Фокусирайте се върху това, което можете да научите

Неуспехите могат да ви дадат много информация за вас самите, вашето влияние върху заобикалящия ви свят и защо може да не сте в съответствие с истинското си призвание. Едно уволнение например може да е болезнено, но това означава, че не сте работили на точното за вас място или въобще работата, която ви пасва. Освобождаването ви дава шанс да намерите себе си. Прегледайте всички възможни уроци, които можете да научите от този опит, и ги ползвайте стратегически за следващата си стъпка. 

Използвайте го, за да развиете самосъзнанието си

Хората трябва да вярват, че техните основни способности могат да се развият чрез всеотдайност и упорита работа – мозъкът и талантът са само отправна точка. Този възглед създава любов към ученето и устойчивост, която е от съществено значение за всяко голямо постижение. Ако приемете провала като напомняне, че с упорита работа и всеотдайност можете да подобрите себе си, вие работите за надграждане на собствената си нагласа.

Приветствайте го

Неуспехите може да са знак, че не се застоявате на едно място и че уверено преследвате неща, които са извън собствената ви комфортна зона. Приветствайте провала като начин да преминете границата на удобството си и като начин да стигнете до величието. Неуспехът може да бъде чудесно напомняне, че не зацикляте и че работите усилено.

Вижте как може да минете на следващото ниво

Често пъти неуспехите могат да бъдат стъпка към нещо различно от това, с което сте се занимавали до момента и което не сте очаквали. По тази причина, след като веднъж се ангажирате да се поучите от тях, можете също да бъдете любопитни за това какво е следващото предизвикателство пред вас. Александър Греъм Бел каза: „Когато една врата се затваря, друга се отваря, но ние често се вглеждаме толкова дълго и толкова усилено в затворената врата, че не виждаме онази, която се е отворила.“

Като цяло провалите съпътстват живота ни постоянно, все пак никой не постига всяка цел, която си е задал. Малки или големи, те могат да бъдат полезни. Най-малкото, поучавайки се от тях, няма да повтаряме едни и същи грешки. Ако гледаме на тях по позитивен, а не разрушителен начин, могат да помогнат за постигането на благополучие. Във всеки случай провалите са част от нас и ако не ги приемаме, означава, че не приемаме част от себе си. А това във всеки случай не е полезно.

Текстът е публикуван в брой 26/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ