Как егото може да застраши успеха

Отдадеността и приемането на провалите са сред основните характеристики на успешния лидер

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 May 2019 13:44 >
Как егото може да застраши успеха
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
ИЛЮЗИЯ: Ако мислите, че обграждайки се с ласкатели, ще имате успешен бизнес, е много вероятно да се провалите
В своята книга "Овладяване на лидерството" Майкъл Страснър се фокусира върху 12 неща, които определят големите лидери. Той има повече от 30 години опит като професионален консултант в сферата на лидерството, обучавайки шефове от малки бутикови компании до мениджъри на Merrill Lynch и Time Inc. Егото е един от най-големите врагове на успешния лидер, казва Страснър.

Това не е лесен за преодоляване проблем, защото в днешно време много бизнесмени изглеждат самовлюбени и суетни. Но ако осъзнаете, че това ви пречи, и поискате – можете да се промените. Ето какво съветва специалистът.

Отдайте се безкомпромисно на идеята си
Разликата между успешните предприемачи и останалите е, че те са толкова отдадени да направят своята идея реалност, че нямат план Б. Те не се отказват и не оставят необърнат камък в усилията си, успявайки да намерят хора, които споделят тяхната страст към проекта, за да превърнат начинанието в нещо с постоянна сила. Това означава, че не трябва да се страхуват от временните провали по пътя, както и да признават, че може и да грешат, когато осъзнаят, че дадено тяхно решение пречи на крайната цел. За това е нужно и особено старание и внимание към детайла.

Не позволявайте работата да определя кой сте
Описаното по-горе е важно, но и опасно, защото ако се вглъбите прекалено, можете да започнете да се определяте съобразно всеки успех и неуспех. На всяка цена трябва да си повтаряте, че независимо от резултата ще останете на главния път. Вживяването в проблемите може да доведе до отчаяние, което да е фатално за бизнеса. Успешните предприемачи не се страхуват от провала. Когато Ричард Брансън започна теста си за Virgin Galactic през 2014 г., имаше инцидент и първият му полет бе фиаско. Но той продължи проекта и го доведе до успех в края на миналата година.

Споделете сцената
Много инвеститори ще ви кажат, че ако искате да бъдете успешни, трябва да създадете екип и да се обградите с лидери. Но на практика това невинаги е така. Много основатели искат да бъдат в центъра на вниманието, суперзвездата, а след това се обграждат с подкрепящи ги клакьори. Кое е по-важно? Научноизследователска и развойна дейност или изпълнителният директор? Човешки ресурси или финанси? Не забравяйте, че в дългосрочен план всичко е важно, така че давайте на всяка част от вашия бизнес времето и вниманието, от които се нуждае. Вашата цел е да създадете организация, която трябва да върви нагоре дори когато не я управлявате лично. Когато даден предприемач е контролиращ и нарцистичен, компанията ще зависи от него – когато отнеме крак от газта, автомобилът ще спре.

Бъдете готови да продължите
Може би най-важната характеристика, която Страснър изтъква, е способността да знаете кога е времето да продължите напред. Твърде много основатели достигат определено ниво и след това искат да поддържат и контролират този стандарт, опасявайки се, че следващата стъпка, с цялата произтичаща неизвестност, може да ги направи уязвими. Успешните предприемачи винаги са жадни за развитие. Те никога не губят страстта си за редизайн и преоткриване. Важно е да се освободите от привързаността си към това, което сте създали досега. И бъдете готови да оперирате в нов контекст и да създадете нещо, което надхвърля направеното вчера.

Текстът е публикуван в брой 17/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ